Εν μέσω αυξανόμενων αναφορών από κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ της Τουρκίας που έχουν ανεβάσει… ταχύτητα στην προπαγάνδα τους, έρχεται σήμερα η Daily Sabah να γράψει για «παραβιάσεις δικαιωμάτων» και «επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο» από την Ελλάδα και τον Frontex στο Αιγαίο, με «τουρκικές πηγές ασφαλείας» να ρίχνουν την κύρια ευθύνη στην Αθήνα.
«Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται από τον Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανέφεραν πηγές ασφαλείας καθώς οι αναφορές και οι ειδήσεις για επιστροφές και βίαιες πράξεις προς τους αιτούντες άσυλο, αυξάνονται σχεδόν καθημερινά», αναφέρει το άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Sabah.
Το άρθρο κατά της Ελλάδας, του Frontex και της ΕΕ:
«Η αρχή διοίκησης των παρεμβάσεων του Frontex ανήκει στη χώρα υποδοχής», ανέφεραν οι πηγές στην Daily Sabah. «Αυτό σημαίνει ότι όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των σκαφών και των αεροσκαφών στη δομή του Frontex, δεσμεύονται από τις εντολές των ελληνικών αρχών, καθώς οι σκληρές επαναπροωθήσεις της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε θεσμική κουλτούρα».
Η θέση της Ελλάδας για τον Frontex που υπερασπίζεται τις παρεμβάσεις της επειδή σταματά τους πρόσφυγες, διαβρώνεται μέσω αρκετών αναφορών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βίαιων αναχωρήσεων από στρατόπεδα, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ είναι γεμάτες υποκρισία.
«Οι αιτούντες άσυλο, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται, αντιμετωπίζουν αβέβαιο, επαχθές και ανεπαρκή μηχανισμό. Η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει σε βίαιες πράξεις, επαναπροωθήσεις και παραμένει απλός θεατής σε αυτές τις δραστηριότητες, δεν αναφέρει τον Frontex υπόλογο, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραβιάσεις θα συνεχιστούν», πρόσθεσαν οι πηγές.
Ο Frontex, ο οποίος εποπτεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υπό πίεση μετά από μια σειρά ισχυρισμών σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ιδίως στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον Frontex ότι αρνείται στους ανθρώπους το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Στα χαρτιά, ο Frontex θεωρείται νομικά υπόλογος από τις 27 χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).
Ωστόσο, στη θάλασσα ή στα χερσαία σύνορα, οι επιχειρήσεις του Frontex ελέγχονται από τη χώρα στην οποία πραγματοποιούνται. Στο Αιγαίο, όπου έχουν αναφερθεί πολλές επαναπροωθήσεις, αυτό σημαίνει την ελληνική ακτοφυλακή. Εκεί οι γραμμές ευθύνης γίνονται θολές.
Οι επαναπροωθήσεις εμποδίζουν τους αιτούντες άσυλο να υποβάλουν αξιώσεις για προστατευμένο καθεστώς και εάν ασκούνται αδιάκριτα, μπορούν να αποτελέσουν παραβίαση των βασικών νόμων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Συμβάσεων της Γενεύης του 1951.
Η Human Rights Watch (HRW) τον Μάρτιο δήλωσε ότι αναφορές από το 2020 κατέγραψαν πολλαπλά περιστατικά κατά τα οποία το ελληνικό προσωπικό της ακτοφυλακής, μερικές φορές συνοδευόμενο από ένοπλους μασκοφόρους άντρες, παρεμπόδιζε, έκανε επίθεση, και επαναπροωθούσε τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες.
Η ασυνέπεια της ΕΕ
Παρόλο που οι νομοθέτες της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου αρνήθηκαν να υπογράψουν τον προϋπολογισμό του οργανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ, για ανησυχίες σχετικά με ισχυρισμούς για παραβιάσεις δικαιωμάτων και παρενόχληση από ανώτερο προσωπικό του Frontex, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ylva Johansson υπερασπίστηκε τον ρόλο του οργανισμού από τις κατηγορίες εναντίον του.
Είπε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι, ενώ εντοπίστηκαν «ελλείψεις», μια έρευνα του διοικητικού συμβουλίου του Frontex είχε καταλήξει τον περασμένο μήνα «ότι ο οργανισμός δεν συμμετείχε σε αυτόν τον τύπο δραστηριότητας».
Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή ήταν «πολύ καλά τοποθετημένη» για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενθαρρύνουν τους μετανάστες χωρίς δικαίωμα παραμονής, να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Μια επίσημη έρευνα πρόσφατα αθώωσε τον Frontex από τους ισχυρισμούς για τις επαναπροωθήσεις, αλλά επέκρινε την αποτυχία στις αναφορές και τις καταγραφές. Ορισμένοι νομοθέτες της ΕΕ ζητούν να παραιτηθεί ο επικεφαλής, Fabrice Leggeri. Το ΕΚ δημιούργησε επίσης τη δική του «ομάδα ελέγχου», η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει τα πορίσματά της για τον οργανισμό το καλοκαίρι.
Πηγές επανέλαβαν ότι εκτός από ΜΚΟ, η Τουρκία είχε επίσης παράσχει αποδεικτικά στοιχεία και αναφορές που δείχνουν τις παραβιάσεις της Ελλάδας χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, μπαστούνια, σκύλους και ακόμη και σφαίρες.