Σφίγγει ο κλοιός της αντιπολίτευσης γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αποκαλύψεις ότι «εξαφανίστηκαν» από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας 159 τόνοι χρυσού.
Πρόκειται για υπόθεση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγο μετά το σκάνδαλο με τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια, που επίσης «εξαφανίσθηκαν» από την κεντρική τράπεζα.
Σχετική ερώτηση για το πού βρίσκονται οι 159 τόνοι χρυσού κατέθεσε o Sezgin Tanrıkulu, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που ζητά να μάθει από τον υπουργό Οικονομικών τι ακριβώς έχει συμβεί.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το συνολικό ποσό των αποθεμάτων χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναφέρεται στις εκθέσεις ως 879,2 τόνοι και ότι τα αποθέματα χρυσού καταγραφής της Κεντρικής Τράπεζας είναι 720 τόνοι, ποιος είναι ο λόγος για τη διαφορά σε των 159 τόνων;», ήταν η ερώτηση του Tanrıkulu προς τον Λούτφι Έλβαν.
Να σημειωθεί ότι η προηγηθείσα απώλεια των 128 δις έχει ήδη γίνει κεντρικό θέμα στα social media. Φτιάχτηκε μάλιστα και μια ιστοσελίδα από την αντιπολίτευση στην οποία οι πολίτες μπορούν να δοκιμάσουν να δουν πώς μπορούν να ξοδευτούν 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το συνολικό ποσό ξένου συναλλάγματος που πούλησαν οι κρατικές τράπεζες στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τη λίρα στις αγορές συναλλάγματος και να αποφύγουν πολύ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η πρακτική βοήθησε το εθνικό νόμισμα και την τουρκική οικονομία. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι με αυτόν τρόπο εξαντλήθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, κάτι που την κατέστησε ευάλωτη σε επόμενες φάσεις της κρίσεως. Ταυτόχρονα, υπάρχει το ερώτημα πόσο χρήσιμη και θεμιτή ήταν τελικά αυτή η επιλογή και ποιος είχε συμφέρον από κάτι τέτοιο.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει εάν όντως το συνάλλαγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για να στηριχθεί η ισοτιμία της λίρας, σε ποιους πωλήθηκε, εάν εγκατέλειψε τη χώρα και συνολικά ποιος ωφελήθηκε από αυτές τις συναλλαγές.