Σοκαριστική παραμένει η κατάσταση στην Ινδία, με τους νεκρούς καθημερινά να σημειώνουν θλιβερό ρεκόρ. Στο Δελχί καταγράφονται ημερησίως περίπου 20.000 νέα κρούσματα, με την έλλειψη οξυγόνου να αποδεικνύεται το θανατηφόρο πρόβλημα.
Ακολουθούν τη νομική οδό για να βρουν… οξυγόνο!
Η κατάσταση είναι δραματική από τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και οξυγόνο, και τα νοσοκομεία αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη νομική οδό, ώστε να βρουν λύση.
Συγκεκριμένα, ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα το Νέο Δελχί, είναι η τελευταία ελπίδα για πολλά νοσοκομεία στη χώρα που δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν οξυγόνο, καθώς οι προμήθειες εξαντλούνται ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.
Δύο δικαστές στο Ανώτερο Δικαστήριο του Νέου Δελχί πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις εξετάζοντας αιτήματα από νοσοκομεία που επικαλούνται το συνταγματικό δικαίωμα που ισχύει στη χώρα για την προστασία της ζωής.
Την περασμένη Κυριακή 2/5, με μόλις 30 λεπτά οξυγόνου να υπολείπονται για 42 ασθενείς με covid-19 που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Sitaram Bhartia και χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα νέες προμήθειες, οι νοσοκομειακές αρχές προσέγγισαν το δικαστήριο του Νέου Δελχί ως μια «τελευταία ελπίδα» για να λάβουν βοήθεια, λέει ο δικηγόρος Σιέλ Τρεχάν.
Το δικαστήριο διέταξε την τοπική κυβέρνηση του Νέου Δελχί να φροντίσει άμεσα για την παροχή των προμηθειών.
«Φιάλες οξυγόνου έφθασαν λίγο μετά την ακροαματική διαδικασία και μια δεξαμενή έφθασε λίγες ώρες αργότερα», είπε ο ίδιος.
Η έλλειψη ιατρικού οξυγόνου στοιχειώνει την πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με ασθενείς να πεθαίνουν από ασφυξία σε νοσοκομειακές κλίνες, σε ασθενοφόρα και σε εξωτερικούς χώρους στάθμευσης.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που διαχειρίζεται τις προμήθειες σε εθνικό επίπεδο, έχουν δηλώσει στο δικαστήριο ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατό και έχουν επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Νέου Δελχί, όπου επικεφαλής είναι ένα αντίπαλο κόμμα, κατηγορώντας την ότι έχει πολιτικοποιήσει το ζήτημα.
Η επιτροπή των δύο δικαστών -Βιπίν Σανγκί και Ρεκά Πάλι- έχει ακούσει τους δικηγόρους της κυβέρνησης Μόντι και εκείνους της τοπικής κυβέρνησης να ξιφουλκούν για τις ποσοστώσεις του οξυγόνου, για τα προβλήματα στην μεταφορά του και για την έλλειψη δεξαμενών.