Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με την οποία συμφώνησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάλεσε αντιδράσεις με πρώτη και καλύτερη την Γερμανία της Μέρκελ.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε σε ανακοίνωση ότι: «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ενώ ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «ισχυρός άντρας» της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, που έδωσε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο και διαφώνησε με την πρόταση των ΗΠΑ, προτείνοντας την αύξηση της παραγωγής στις μονάδες που ήδη υπάρχουν (ΗΠΑ, Βέλγιο και Γερμανία). Μάλιστα τόνισε ότι το άνοιγμα νέων μονάδων παραγωγής εμβολίων θα μείωναν τον αριθμό των παραγόμενων δόσεων, λόγω έλλειψης πρώτων υλών.
Άφησε να εννοηθεί ότι Ινδία και Νότια Αφρική, που διαθέτουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες, ζητάνε την άρση των πατεντών, ενώ δεν είναι σε θέση να διαθέτουν τις εξειδικευμένες μονάδες παραγωγής που είναι απαραίτητες.