Δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, αλλά και η Ισλανδία, συμμετέχουν από τη Δευτέρα στην πιλοτική φάση του ευρωπαϊκού «πράσινου πιστοποιητικού», που όπως όλα δείχνουν θα μπει για τα καλά στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.
Στόχος της πιλοτικής δοκιμής είναι να καταστεί το πιστοποιητικό τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφορικά με το πώς θα «τρέξει» η διαδικασία, αξίζει να αναφερθεί πως στις δοκιμές δεν χρησιμοποιούνται για την ώρα πραγματικά δεδομένα πολιτών, κάτι που θα συνεχιστεί έτσι και τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες θα συμμετέχουν στις δοκιμές δύο ή τρεις χώρες ημερησίως. «Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Γιοχάνες Μπάρκε.
Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα απασχόλησε και το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, μαζί με σειρά θεμάτων που αφορούν τον καλύτερο συντονισμό των χωρών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία έως το τέλος του μήνα, ώστε το πιστοποιητικό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο. Το «πράσινο πιστοποιητικό» είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου, με στόχο την έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του, καθώς στόχος είναι ο κανονισμός να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου με έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.
Αισιόδοξος πως οι διαφωνίες θα καμφθούν και το «μεγάλης σημασίας» ψηφιακό πιστοποιητικό θα εγκριθεί, δήλωνε χθες και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, τονίζοντας ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει όλες τις χώρες και όχι μόνο τις τουριστικές. Η εισαγωγή του πιστοποιητικού «δεν είναι σημαντική μόνο για τις τουριστικές χώρες, αλλά για όλους μας. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύμβολο της δυνατότητας της Ε.Ε. να δρα ενωμένη, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ελευθερία μετακινήσεων και κινητικότητα εντός της Ε.Ε.», δήλωσε ο Ροτ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.