Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό της Μιανμάρ και στους μαχητές τοπικών εθνοτικών ένοπλων οργανώσεων ενάντια στη χούντα στην πόλη Μιντάτ.
Την ώρα που η χούντα προσπαθεί να καταπνίξει την εξέγερση που έχει ξεσπάσει εκεί εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, ο στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά 63 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διάφορες πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι συγκρούσεις στη Μιντάτ, στο κρατίδιο Τσιν που βρίσκεται στη μεθόριο με την Ινδία, αποτελούν ένδειξη του χάους που επικρατεί στη Μιανμάρ, αφού η χούντα προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, ενώ σχεδόν καθημερινά σημειώνονται κινητοποιήσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, απεργίες και ενέργειες δολιοφθοράς.
Η χούντα επέβαλε στρατιωτικό νόμο την Πέμπτη στη Μιντάτ και από τότε έχει εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον «ένοπλων τρομοκρατών». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Ζάου Μιν Τουν, συνολικά 63 είναι νεκροί από διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος. «Τρομοκράτες τοποθετούν βόμβες σε δημόσιους χώρους και υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί μεταξύ των πολιτών», επεσήμανε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δώσουν πληροφορίες για τους δράστες των επιθέσεων.
«Ζούμε έναν εφιάλτη»
Από την πλευρά του ένας 32χρονος άνδρας, κάτοικος της Μιντάτ, δήλωσε στο Reuters: «Ζούμε έναν εφιάλτη. Η Μιντάτ είναι στην κυριολεξία ζώνη πολέμου. Χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, όλμους εναντίον μας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό, έχουν τελειώσει τα περισσότερα πυρομαχικά μας και κινδυνεύουμε τα πάντα (…) πιστεύω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μας σφαγιάσουν. Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας αλλά μάλλον δεν θα κρατήσουμε για πολύ ακόμη».
Τουλάχιστον 788 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της χούντας από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής. Ο στρατός, που αμφισβητεί τον αριθμο αυτό, έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, όπως και στις πληροφορίες που βγαίνουν από τη χώρα όπως και το διαδίκτυο.