Το ελληνικό ορφανοτροφείο του 19ου αιώνα στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω καθυστερημένων εργασιών αποκατάστασης, ανέφερε η ιστοσελίδα Artı Gerçek.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει απαγορεύσει στον οποιονδήποτε να εισέλθει στην αυλή του εικονικού ορφανοτροφείου χωρίς άδεια, λόγω του κινδύνου που δημιουργεί η αποσύνθεσή του, ανέφερε η ιστοσελίδα.
Ευρισκόμενο στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των εννιά Πριγκηπονήσων της Προποντίδας, το ορφανοτροφείο που από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 εξυπηρετούσε έως και 6.000 ορφανά Ελληνόπουλα, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα απειλούμενα μνημεία ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δομή κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος το 1964 εν μέσω εντάσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών στην Ανατολία και εγκαταλείφθηκε για σχεδόν έξι δεκαετίες.
Το Πατριαρχείο κέρδισε την πράξη τίτλου της εμβληματικής δομής το 2010 αφού παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η αποκατάσταση της δομής ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερα για τους Έλληνες ή τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης. Γενικότερα όμως είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βρίσκεται σε κίνδυνο», είχε πει πέρυσι η Μπουρτσίν Αλτινσάϊ, επικεφαλής της Europa Nostra (οργάνωση που έκανε τη μελέτη για το κτήριο) στην Τουρκία.