«Καμπανάκι» από νέα μελέτη: Ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τα rapid και τα self tests!

Οι χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, αρκούν για να βγάλουν ένα ψευδές αποτέλεσμα

Must Read

Νέα μελέτη φανερώνει πως οι υψηλές θερμοκρασίες και, γενικότερα, οι έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις επηρεάζουν τόσο τα γρήγορα τεστ (rapid tests), όσο και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού (self tests), με την αξιοπιστία τους να τίθεται, πλέον, υπό σοβαρή αμφισβήτηση.  

Ειδικότερα, βάσει μελέτης της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, «οι χρήστες, οι πωλητές και οι πάροχοι ανάλογων διαγνωστικών τεστ θα πρέπει να τηρούν οπωσδήποτε τις οδηγίες του πακέτου των τεστ για τις θερμοκρασίες αποθήκευσης και να έχουν συνείδηση των περιορισμών». Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Γιαν Φέλιξ Ντέξλερ του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν πρέπει να ζεσταθούν πολύ. Δεν πρέπει να βρίσκονται εκτεθειμένα απευθείας στο ήλιο σε παράθυρα ή να μεταφέρονται στην τσέπη μας το καλοκαίρι. Η αποθήκευσή τους στο ψυγείο και η χρήση τους αργότερα σε υψηλή θερμοκρασία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το αποτέλεσμα», επισήμανε.

«Κατά κανόνα, οι παρασκευάστριες εταιρείες προτείνουν αποθήκευση μεταξύ 5 και 30 βαθμών και τη χρήση τους σε θερμοκρασία δωματίου, συνήθως μεταξύ 15 και 30 βαθμών», δήλωσε ο Φέλιξ Ντέξλερ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο καθηγητής και οι συνάδελφοί του στην επιθεώρηση Journal of Clinical Virology, οι χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, αρκούν, όπως απέδειξαν και τα διαγνωστικά τεστ της μελέτης, για να βγάλουν ένα ψευδές αποτέλεσμα.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι ένα «εισιτήριο ελευθέρας»

Τόσο η λεγόμενη ευαισθησία, όσο και η πιστότητα τέτοιων τεστ, μπορούν να αλλοιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι μολυσμένα άτομα μπορούν εσφαλμένα να έχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα -και, αντίθετα, υγιή άτομα να είναι θετικά. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ, αλλά οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι μόνο ένα μέτρο για τη μείωση του κινδύνου από τον κορωνοϊό. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι ένα “εισιτήριο ελευθέρας”. Η λανθασμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ δεν θα πρέπει, όμως, να θέσει σε κίνδυνο την επίπονα αποκτηθείσα χαλάρωση των μέτρων», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Τα γρήγορα και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι, σε κάθε περίπτωση, λιγότερο αξιόπιστα από τα εργαστηριακά, μοριακά, τεστ (PCR). Επομένως, τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να ελέγχονται πάντα στο εργαστήριο. Όπως τόνισε ο Ντέξλερ, «η λανθασμένη δειγματοληψία, αλλά και η εσφαλμένη αποθήκευση, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Πρέπει πάντα να διαβάζουμε προσεκτικά το ένθετο της συσκευασίας και να κάνουμε το τεστ με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια».

«Και να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι κάτι μπορεί να πήγε στραβά σε ολόκληρη την αλυσίδα, από την παρασκευάστρια εταιρεία έως τη μεταφορά και την παράδοση. Επί παραδείγματι μπορεί να έχουν μποτιλιαριστεί τα φορτηγά που τα μεταφέρουν κάτω από τον ήλιο. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των γρήγορων διαγνωστικών τεστ είναι μόνο μια φωτογραφία της στιγμής. Μπορεί να είμαστε αρνητικοί το πρωί και θετικοί το βράδυ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This