«Καταπέλτης» η γερμανική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Το εμβόλιο στα παιδιά δεν είναι καραμέλα – Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα»

«Σε τελική ανάλυση, το 1,3% των 1.100 παιδιών που εμβολιάστηκαν εκδήλωσαν σοβαρές αντιδράσεις στο εμβόλιο» τονίζει ο πρόεδρος της Stiko

Must Read

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, Τόμας Μέρτενς, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την επιφυλακτική στάση της στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η χορήγηση ενός εμβολίου δεν είναι μια απλή καραμέλα γλυκόριζας, αλλά πρέπει να μην αντενδείκνυται ιατρικώς.

Συγχρόνως, απηύθυνε εμμέσως παραινέσεις προς τους πολιτικούς (οι οποίοι σε αυτόν τον τομέα αγνοούν επιδεικτικά την Επιτροπή) για τον χειρισμό του αμφιλεγόμενου θέματος.

«Δεν θα προσφέρουμε στα παιδιά καραμέλα γλυκόριζας, πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία και η χρήση του εμβολίου πρέπει να ενδείκνυται ιατρικώς», δήλωσε σήμερα στο podcast του δικτύου NDR «The Coronavirus Update».

«Η απόφαση για το εάν η Stiko συνιστά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για όλα τα παιδιά ηλικίας από δώδεκα έως 16 ετών πρέπει να ληφθεί επί τη βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων. Τα δεδομένα από τη μελέτη της παρασκευάστριας εταιρείας, η οποία κατατέθηκε προς έγκριση του εμβολίου της, δεν ήταν επαρκή για να δοθεί η έγκριση: Ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν σύμφωνα με την μελέτη είναι απλώς πολύ μικρός για να βγάλουμε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Σε τελική ανάλυση, το 1,3% των 1.100 παιδιών που εμβολιάστηκαν εκδήλωσαν σοβαρές αντιδράσεις στο εμβόλιο», πρόσθεσε.

«Για την σύσταση ή μη του εμβολίου, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το θέμα της ανοσίας της αγέλης. Το όφελος για την ανοσία της αγέλης είναι επίσης μικρό: Δεν πρέπει να τρέφουμε την υπερβολική ελπίδα για σημαντική επίδραση στην ανοσία της αγέλης, δεδομένου ότι τα παιδιά που αρρωσταίνουν σοβαρά με την Covid-19 είναι ένα γεγονός πραγματικά σπάνιο», συνέχισε.

«Το μόνο υπό διερεύνηση θέμα αυτή τη στιγμή είναι εάν θα υπάρξει μια γενική σύστασή μας. Για το ότι η Stiko θα συστήσει τον εμβολιασμό παιδιών με υποκείμενα νοσήματα δεν θα πρέπει όμως να υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Μέρτενς.

«Στη συζήτηση για τους εμβολιασμούς παιδιών, πολλά επιχειρήματα χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα. Δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να συνδέουμε την λειτουργία των σχολείων με τον εμβολιασμό. Η Stiko -και πιστεύω και πολλοί άλλοι λογικοί άνθρωποι -θεωρούν λανθασμένη αυτήν την σύνδεση ως προϋπόθεση για την κανονική ζωή των παιδιών», όπως είπε.

«Εφόσον υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, θα πρέπει να αποφασίσουμε μήπως είναι καλύτερα να εμβολιάσουμε τους νέους ή τους ενήλικες. Η ιδέα ενός ευρέος εμβολιασμού στα σχολεία είναι πραγματικά οριακά λογική κατά τη γνώμη μου», κατέληξε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας.

Έπειτα από αντίστοιχη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) την Δευτέρα ενέκρινε επίσημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον εμβολιασμό παιδιών από την ηλικία των δώδεκα ετών με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech. Ωστόσο, η Stiko έχει ήδη υπονοήσει αρκετές φορές ότι δεν θέλει να κάνει μια γενική σύσταση εμβολιασμού για όλα τα παιδιά, αλλά μόνο για παιδιά που είχαν προηγουμένως υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This