Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κίνα να γνωστοποιήσει περισσότερα δεδομένα, σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, δήλωσε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οργανισμού.
Ειδικότερα, απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφο αναφορικά με το πώς ο ΠΟΥ θα «εξαναγκάσει» την Κίνα να είναι πιο «ανοιχτή», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε τη Δευτέρα, ο Ράιαν δήλωσε ότι «ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει κανέναν αναφορικά με αυτό». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ θα προτείνει μελέτες, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε η κατανόηση για το πού πρωτοεμφανίστηκε ο ιός να φτάσει στο «επόμενο επίπεδο». «Αναμένουμε πλήρως τη συνεργασία, τη συνεισφορά και την υποστήριξη όλων των κρατών μελών μας σε αυτήν την προσπάθεια», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Η προέλευση του νέου κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19 παραμένει ασαφής μέχρι τις μέρες μας, με την μεταπήδηση του ιού στον άνθρωπο από ζώα όπως οι νυχτερίδες ή η διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του φονικού ιού στα τέλη του 2019, να παραμένουν οι επικρατέστερες θεωρίες. Μέλη ομάδας του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Κίνα, νωρίτερα φέτος, για τη διερεύνηση της προέλευσης της Covid-19, δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, τροφοδοτώντας τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί διαφάνειας της Κίνας στις έρευνες.
«Πανδημία δύο ταχυτήτων» από τις ανισότητες στους εμβολιασμούς των κρατών
Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό δημιούργησαν μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και αντίθετα στις πιο φτωχές να παραμένουν εκτεθειμένοι και ευάλωτοι, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», ανέφερε ο ίδιος σε ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων. «Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», πρόσθεσε.
Increasingly, we see a two-track #COVID19 pandemic: many countries still face an extremely dangerous situation, while some of those with the highest vaccination rates are starting to talk about ending restrictions. Inequitable vaccination is a threat to all nations. #VaccinEquity pic.twitter.com/CGECPQVbhc
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) June 7, 2021
«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που θα καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».
Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για τη νόσο να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στο μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, κυρίως σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Έως τις 4 Ιουνίου, ο COVAX παρέδωσε περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη, σαφώς πολύ λιγότερες από το προσδοκώμενο.
Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια στηρίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία mRNA, να μεταλαμπαδεύσουν την τεχνογνωσία τους με την «Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για τον Κορωνοϊό» (Covid-19 Technology Access Pool), που έχει ως στόχο να συνδράμει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την αναχαίτιση της πανδημίας.