Την απόφαση να μην προχωρήσει στην παραγγελία ακόμη 100 εκατ. δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson πήρε, όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη ρήτρα αγοράς, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι σχετικές συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων καταδεικνύουν τη μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης που τρέφει η Ένωση για το εμβόλιο της J&J, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε χαρακτηριστεί κρίσιμο για την πρόοδο των εμβολιασμών στην Ευρώπη ως το πλέον εύχρηστο. Ωστόσο, έχει πλέον υποχωρήσει ως δεύτερη λύση, λόγω ποικίλων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην προμήθειά του.
Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν στο Reuters ότι η Ε.Ε. άφησε να παρέλθει η προθεσμία στα τέλη Μαρτίου για την προμήθεια ακόμη 100 εκατ. δόσεων του αμερικανικού εμβολίου, φέρνοντας, έτσι, στο φως μια ρήτρα του συμβολαίου προμήθειας των 200 εκατ. εμβολίων που η εταιρία δεν είχε αποκαλύψει. Η ίδια ρήτρα προβλέπει μία ακόμη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων, εάν την επιθυμεί η Ε.Ε., με προθεσμία επιβεβαίωσης τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το αν θα γίνει ή όχι η σχετική παραγγελία στην Johnson & Johnson.
EU foregoes 100 million J&J vaccines, considers donating other doses: sources#ARYNews https://t.co/FvjgCt0aOq
— ARY NEWS (@ARYNEWSOFFICIAL) June 10, 2021
Καθυστερήσεις στην παράδοση της συμφωνημένης ποσότητας
Σε αυτό συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και οι καθυστερήσεις στην παράδοση της συμφωνημένης ποσότητας των δόσεων. Όπως αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ, βάσει συμβολαίου, η Johnson & Johnson έπρεπε να προμηθεύσει την Ε.Ε. με 55 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η αμερικανική εταιρία μέχρι στιγμής έχει διαθέσει μόνο 12 εκατ. δόσεις.
Η Ε.Ε., πάντως, έχει ήδη εξασφαλίσει ικανό αριθμό εμβολίων για τις ανάγκες της για τα επόμενα έτη, κυρίως χάρη στο μεγάλο συμβόλαιο που έχει συνάψει με την Pfizer. Εφόσον, τελικά, προβεί στην παραγγελία των πρόσθετων 100 εκατ. δόσεων, είναι πολύ πιθανό αυτές να προσφερθούν σε φτωχότερες χώρες, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Ένωση έχει υποσχεθεί την προσφορά τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεων σε «τρίτες» χώρες.
Ένα ακόμη σημαντικό «χτύπημα», δηλαδή, στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της οποίας κατά της Covid-19 κινδυνεύουν άμεσα να πάνε «στράφι» στις ΗΠΑ, όπου οι πολίτες δείχνουν να μην το εμπιστεύονται πλέον.