Ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζουν τα «κουτάβια της πανδημίας», όπως αποκαλούνται τα κατοικίδια που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Eρευνα του Auburn University στο Μοντγκόμερι έδειξε ότι τα συγκεκριμένα σκυλάκια είναι πολύ φοβισμένα στις συναντήσεις τους με άλλα σκυλιά και ανθρώπους στη διάρκεια της βόλτας τους, καθώς είχαν συνηθίσει να περνάνε το πρώτο διάστημα της ζωής τους κλεισμένα μέσα σε ένα σπίτι μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.
Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ζώα πανικοβάλλονται συχνά όταν εκτίθενται σε ξένα περιβάλλοντα και παλεύουν με το στρες που τους προκαλεί ο αποχωρισμός τους από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι σταδιακά επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους. Oπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, αυτό συμβαίνει επειδή τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους, που είναι υψίστης σημασίας για την κοινωνικοποίησή τους, τους πέρασαν μέσα στο σπίτι.
«Η πρωτεύουσα κοινωνικοποίηση συμβαίνει στη διάρκεια των πρώτων 3-6 εβδομάδων ανάμεσα στο κουτάβι και στα αδέλφια του. Μετά υπάρχει μια δευτερεύουσα περίοδο ανάπτυξης, από τις 6 έως τις 12 εβδομάδες. Τότε το κουτάβι μαθαίνει να αλληλεπιδρά με ανθρώπους» αναφέρει ο Κρίστοφερ Λι, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Περίπου 3.000.000 Αμερικανοί αγόρασαν ή υιοθέτησαν κατοικίδιο εν μέσω πανδημίας, όμως τώρα που οι περιορισμοί αίρονται στο μεγαλύτερο κομμάτι των ΗΠΑ, αυτά τα κουτάβια βρίσκονται αντιμέτωπα με μεγάλες προκλήσεις, καθώς αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο.