Ο συντηρητικός δικαστής Ebrahim Raisi ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του Ιράν. Ως σαφής θριαμβευτής, ο Raisi έλαβε συγχαρητήρια από αντίπαλους υποψηφίους λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν σηματοδότησε τη νίκη του Ραϊζί το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο δείχνουν ότι ο Ραϊζί εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη, όπως μετέδωσε το Ιρανικό πρακτορείο Press TV.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Τζαμάλ Ορφ δήλωσε ότι 28,6 εκατομμύρια Ιρανοί συμμετείχαν στις εκλογές. Με περίπου 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Raisi έλαβε πάνω από 17,8 εκατομμύρια ψήφους. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ τριών άλλων υποψηφίων. Με πολύ μικρότερα ποσοστά.
Σε ομιλία του προς τον ιρανικό λαό, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι ο νικητής των εκλογών ήταν το «ιρανικό έθνος» και ότι η συμμετοχή στις δημοσκοπήσεις σηματοδότησε μια νίκη ενάντια στην «προπαγάνδα των μισθοφόρων των εχθρών».
Οι τρεις αντίπαλοι του Raisi αποδέχτηκαν την ήττα τους πριν από την δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Ο απερχόμενος πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι συναντήθηκε με τον Ραΐσι το Σάββατο για να συγχαρεί προσωπικά τον διάδοχό του.
Ο μουσουλμάνος κληρικός έκανε προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «Λαϊκή Διοίκηση, Ισχυρό Ιράν» και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την κυβερνητική διαφθορά. Η παράταξη του Raisi ζήτησε επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Στενός σύμμαχος του Χαμενεΐ, ο Ραϊζί θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Τα ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης του Ιράν στοχεύτηκαν από τις αμερικανικές κυρώσεις το 2019, λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στην εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980, καθώς και τις βίαιες καταστολές των πολιτικών ταραχών στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Σε κάθε περίπτωση, ο θρίαμβος του σκληροπυρηνικού κληρικού, ήδη έχει προκαλέσει συναγερμό στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.