Μέλη του στρατού των ΗΠΑ που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 εμφάνισαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά καρδιακής φλεγμονής, αν και η κατάσταση είναι ακόμη εξαιρετικά σπάνια, σύμφωνα με μελέτη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι 23, προηγουμένως υγιείς, άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 25 έτη, παραπονέθηκαν για πόνο στο στήθος εντός τεσσάρων ημερών από τη λήψη του εμβολίου. Το ποσοστό των περιστατικών ήταν υψηλότερο από ό, τι θα περίμεναν ορισμένες προηγούμενες εκτιμήσεις, ανέφερε η μελέτη.
Όλοι οι ασθενείς, οι οποίοι κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της μελέτης είχαν αναρρώσει ή ανάρρωναν από μυοκαρδίτιδα – μια φλεγμονή του καρδιακού μυός – είχαν λάβει εμβόλια από Pfizer/BioNTech ή Moderna.
Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν μια προειδοποίηση στη βιβλιογραφία που συνοδεύει αυτά τα εμβόλια mRNA για να επισημάνουν τον σπάνιο κίνδυνο φλεγμονής της καρδιάς που παρατηρείται κυρίως σε νεαρούς άνδρες.
Αλλά ανέφεραν ότι το όφελος από τη λήψη των εμβολίων για την πρόληψη του COVID-19 συνεχίζει σαφώς να υπερτερεί του κινδύνου.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Cardiology, δήλωσε ότι 19 από τους ασθενείς ήταν ενεργά στρατιωτικά μέλη που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου. Οι άλλοι είχαν λάβει μία δόση ή είχαν αποσυρθεί από το στρατό.
Οι γενικές εκτιμήσεις για τον πληθυσμό θα είχαν προβλέψει οκτώ ή λιγότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από τους 436.000 άνδρες μέλη του Στρατού που έλαβαν δύο δόσεις, ανέφερε η μελέτη.
Μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, ότι οι αναφορές μυοκαρδίτιδας στους άνδρες την εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ήταν υψηλότερες από ό, τι θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό.
Μια παρουσίαση σε αυτή τη συνάντηση διαπίστωσε ότι η μυοκαρδίτιδα εμφανίστηκε σε ποσοστό περίπου 12,6 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα που εμβολιάστηκαν.
Σε οκτώ στρατιωτικούς ασθενείς στη μελέτη έγιναν διαγνωστικές ακτινογραφίες και έδειξαν σημάδια καρδιακής φλεγμονής που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλες αιτίες, ανέφερε η μελέτη. Οι ασθενείς στη μελέτη κυμαίνονταν από 20 έως 51 ετών.
*Φωτογραφία: U.S. Army by Markus Rauchenberge