Από αύριο 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια εντός της Ένωσης. Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί, εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν κάνει εμβόλιο με τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σκευάσματα.
Και εδώ αρχίζει το απίστευτο αλαλούμ… Ήδη έχει αντιδράσει η Ινδία και η Αφρικανική Ένωση, όπως γράφει και η DW. Και αυτό γιατί τα εμβόλια που χρησιμοποιούν είναι άλλες εκδόσεις, όπως για παράδειγμα η ινδική εκδοχή του AstraZeneca, που ονομάζεται Covishield. Στην ΕΕ όμως έχει εγκριθεί από την ΕΜΑ μόνο η ευρωπαϊκή εκδοχή του εμβολίου της ΑstraZeneca, γνωστό ως Vaxzeria!
Η Αφρικανική Ένωση μάλιστα διαμαρτύρεται και κάνει λόγο για διακρίσεις εις βάρος ταξιδιωτών από την Αφρική, ενώ η Ινδία ζητάει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η ινδική εκδοχή του AstraZeneca.
Για να καταλάβετε το τεράστιο μπέρδεμα στην ΕΕ μπορούν να μπουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με το Covishield, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιαντς, γιατί το κάθε κράτος μέλος μπορεί να αναγνωρίσει το οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το ίδιο καθεστώς φυσικά μπορεί να ισχύσει και για κάθε άλλο εμβόλιο.
Στη λίστα του ΠΟΥ περιλαμβάνονται όχι μόνο τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, αλλά και το Covishield και η νοτιοκορεατική εκδοχή του ΑstraZeneca, ονόματι SK Bio. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει επίσης τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac και όλες τις παραλλαγές εμβολίων των BioNTech/Pfizer, Moderna και Janssen (Johnson & Johnson). Όλα τα παραπάνω σκευάσματα μπορούν να εγγραφούν στο κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού του ΠΟΥ. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες φαρμάκων!
Όμως, όπως προαναφέρθηκε, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν αυτόνομα αν θα αποδεχτούν τα εμβόλια της λίστας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να εκδίδουν τα ανάλογα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δηλαδή, πιασ’ τ’ αυγό και κούρευτο!
Το μπέρδεμα με τα εμβόλια αφορά και στην περίπτωση του ορού BioNTech/Pfizer που αναπτύχθηκε στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην «πράσινη λίστα» της ΕΕ, αλλά επιτρέπουν την είσοδο ακόμη και εμβολιασμένων Ευρωπαίων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις! Το ρωσικό εμβόλιο δεν αναγνωρίζεται ούτε από την ΕΕ, αλλά ούτε από τον ΠΟΥ! Η δε Μεγάλη Βρετανία από τη στιγμή που δεν ανήκει στην ΕΕ, ακολουθεί δική της πορεία, με τους εμβολιασθέντες ανεξαρτήτως εμβολίου να πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ και να μπουν σε καραντίνα!
Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα και παράνοια της γραφειοκρατικής λογικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τα έχει κάνει μαντάρα σε όλα τα επίπεδα!