Περισσότεροι από 45 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους κατά το νέο ξέσπασμα βίας στη Νότια Αφρική, με αφορμή τη φυλάκιση του τέως προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα σχεδόν 800 άτομα έχουν συλληφθεί στις ταραχές που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, ως διαμαρτυρίες μετά τη φυλάκιση του Ζούμα, με τις διαδηλώσεις να γίνονται ολοένα και πιο βίαιες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να κλείσουν κεντρικές λεωφόροι και πολλές επιχειρήσεις να λεηλατηθούν.
40+ people in South Africa have been killed during unrest since the jailing of ex-president Zuma. Police fired rubber bullets, arresting hundreds.
The unrest is linked to rising unemployment and poverty during COVID-19, which has worsened persistent post-apartheid inequalities. pic.twitter.com/gtZRn2luio
— AJ+ (@ajplus) July 13, 2021
Πολλοί από τους θανάτους σημειώθηκαν εν μέσω χαοτικών καταστάσεων, καθώς δεκάδες άνθρωποι λεηλάτησαν τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές, ποτά και ρούχα από καταστήματα, σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού άρχοντα της επαρχίας ΚουαΖούλου-Νατάλ, από την οποία κατάγεται ο Ζούμα. Μόνο εκεί έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι, ενώ άλλοι έξι πέθαναν στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γιοχάνεσμπουργκ, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της χώρας.
Μεταξύ των θυμάτων και ένα 15χρονο αγόρι, που πυροβολήθηκε στο στήθος με λαστιχένια σφαίρα, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις αστυνομικοί.
https://twitter.com/BreslauLoewe/status/1414580022728347649
Κίνδυνος για ελλείψεις σε βασικά αγαθά
Οι λεηλασίες συνεχίζονται και σήμερα σε εμπορικά κέντρα του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ υπήρξαν αναφορές και για συνέχιση των λεηλασιών στη Γκαουτένγκ. Ο υπουργός Αστυνομίας Μπέκι Τσέλε, σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε μαζί και με άλλους αξιωματούχους, είπε ότι αν συνεχιστούν οι λεηλασίες, υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιες περιοχές να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά. «Η δυστυχία ή οι προσωπικές συνθήκες δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να λεηλατεί, να βανδαλίζει και να κάνει ό,τι του αρέσει και να παραβιάζει το νόμο», τόνισε ο Τσέλε.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, δήλωσε πως «η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο νοτιοαφρικανικός στρατός ετοιμάζεται ωστόσο να στείλει 2.500 στρατιώτες, καθώς η αστυνομία μοιάζει αδύναμη να εμποδίσει επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικά σημεία, όπως αεροδρόμια, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την κλίμακα των λεηλασιών σε εμπορικά κέντρα και ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών που θα χρειαστούν.
Ο 79χρονος τέως πρόεδρος καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή περιφρόνησε εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, στη διάρκεια των εννέα ετών που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: