Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε την Τρίτη τη μαζική κράτηση μεταναστών και μείωσε το δικαίωμα προσφυγής τους, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην αποτροπή μεγάλου αριθμού μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ογδόντα τέσσερις νομοθέτες υποστήριξαν το νομοσχέδιο, με μία ένσταση και 5 αποχές, απορρίπτοντας τις διαμαρτυρίες του Ερυθρού Σταυρού και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων λέγοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μεταναστών της Λιθουανίας.
Αξιωματούχοι της Λιθουανίας και της ΕΕ κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι χρησιμοποιεί παράνομους μετανάστες ως πολιτικό όπλο για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των κυρώσεων του μπλοκ στο Μινσκ.
Η πρωθυπουργός Ingrida Simonyte δήλωσε ότι η πολιτική κράτησης θα εμποδίσει τους μετανάστες να ταξιδέψουν παράνομα προς τα πιο εύπορα δυτικά της ΕΕ – τον αγαπημένο προορισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταναστών που φτάνουν στο έδαφος της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
Η νομοθεσία έχει ως στόχο «να στείλει ένα μήνυμα στους Ιρακινούς και σε άλλους ότι δεν είναι μια βολική διαδρομή, οι συνθήκες δεν θα είναι καλές εδώ», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αγν Μπιλοτάιτ κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου.
Είπε ότι τέτοιοι μετανάστες «δεν είναι πραγματικοί αιτούντες άσυλο» αλλά μάλλον το «εργαλείο που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά της Λιθουανίας», αφού ορκίστηκε αντίποινα για κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων του δρόμου.
Ο νέος νόμος απαγορεύει την απελευθέρωση των μεταναστών από την κράτηση για έξι μήνες μετά την άφιξή τους, περιορίζει το δικαίωμα προσφυγής για τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο και ορίζει ότι οι μετανάστες μπορούν να απελαθούν ενώ εξετάζονται οι προσφυγές τους.