Ένα ακόμα επεισόδιο από το τουρκικό σήριαλ «η Ελλάδα φταίει για όλα» έπαιξε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αφού κατηγόρησε πολλάκις τη χώρα μας για.. επιθετική στάση, έδειξε ενοχλημένος από την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με τα γαλλικά Rafale.
Μάλιστα, η γνωστή προπαγάνδα «εμείς θέλουμε διάλογο, οι Έλληνες προκαλούν», ξετυλίχθηκε για μια ακόμη φορά στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας.
«Πάντα λέμε στους Έλληνες γείτονές μας ότι είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικών λύσεων σε προβλήματα, μέσω της ειρήνης, της ηρεμίας και του διαλόγου στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν συναφθεί. Οι Έλληνες γείτονές μας, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν παραιτηθεί από προκλητικές δηλώσεις και επιθετική ρητορική, δεν τα παρατάνε», ανέφερε αρχικά ο Ακάρ.
«Το λέμε ειλικρινά. Αφενός, η Λωζάνη, αφετέρου, οι Συμφωνίες του Παρισιού. Οι Έλληνες γείτονές μας τείνουν να αγνοούν ακόμη και αυτά. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε. Υπάρχουν νησιά που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς με συνθήκες. Τα μέρη έκαναν αυτήν τη συμφωνία και είπαν, ‘αυτά τα νησιά δεν μπορούν να οπλιστούν, θα είναι σε μη στρατιωτική κατάσταση’ και συμφωνήσαμε σε αυτό. Τώρα είναι εξοπλισμένα. Λένε ‘υπάρχει απειλή’. Δεν υπάρχει ποτέ καμία απειλή. Η Τουρκία δεν έχει επιθετική συμπεριφορά προς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Το αποκαλούμε διάλογο, διεθνείς συμφωνίες, δίκαιο. Ωστόσο, αυτή η ειρηνική προσέγγιση μας αναποδογυρίζεται με προκλητικές δηλώσεις κάθε φορά. Οι Έλληνες γείτονές μας έχουν επιθετική στάση»!
Επικρίνοντας τις πρόσφατες εξοπλιστικές πολιτικές της Ελλάδας, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στα Rafale: «Είναι σε έναν εξοπλιστικό αγώνα δρόμου. Αγοράζουν αεροπλάνα, όπλα, εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το ισοζύγιο ισχύος με τρία ή πέντε μεταχειρισμένα αεροσκάφη».
Και συνέχισε με την απόλυτα προπαγανδιστική εμφάνιση της πραγματικότητας: «Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να αγωνίζονται για ειρηνικές και πολιτικές λύσεις, όχι για επιθετικές και να συμβάλουν στις προσπάθειές μας για επίλυση των προβλημάτων. Ενώ διεξάγουμε συμβουλευτικές συνομιλίες από τη μια πλευρά, διαπραγματευόμαστε από την άλλη μεθόδους διαχωρισμού στο ΝΑΤΟ».
«Πραγματοποιήσαμε επίσης τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τους προσκαλούμε ειλικρινά να έρθουν για την τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα. Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να υποστηρίξουν ειρηνικές λύσεις και έτσι να κάνουν τις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου θάλασσες ειρήνης και να συμβάλουν στην ευημερία των πλευρών. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα για την Ελλάδα, η οποία έχει τόσο μεγάλο χρέος, να πλήξει την ευημερία του λαού της με κάποιες επιπλέον δαπάνες. Επειδή είμαστε υπέρ οι λαοί των δύο χωρών να ζουν σε ειρήνη και ευημερία και σε σχέσεις καλής γειτονίας. Όλη η δουλειά μας κατευθύνεται προς αυτό».
Αναφερόμενος στην «συμφωνία» Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των καλοκαιρινών NAVTEX, ο Ακάρ εξαπέλυσε νέα επίθεση: «Αν και έχουμε συμφωνήσει να μην κάνουμε ασκήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, σε εθνικές μέρες και αργίες των δύο πλευρών, δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονές μας το αγνοούν και το παραβιάζουν. Ο λόγος για την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία της Τουρκίας δεν πρέπει να νοηθεί ως αδυναμία».
Νέο παραλήρημα
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και των Κυπρίων αδελφών μας, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Ό, τι πρέπει να γίνει σε αυτό το πλαίσιο, το κάναμε με αποφασιστικότητα με και αποφασιστικότητα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας μην αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Συνεχίζουμε να λέμε ξανά και ξανά στους συνομιλητές μας ότι οι ειρηνικοί τρόποι πρέπει να είναι απαραίτητοι και ότι είμαστε έτοιμοι για αμοιβαία συνεργασία για την ειρήνη. Αυτό περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ανταποκριθούν θετικά και με αυτόν τον τρόπο, τα προβλήματα μπορούν να βρουν πολιτικές λύσεις. Όχι μόνο εμείς, αλλά και ακαδημαϊκοί, βετεράνοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες στην Ελλάδα λέμε ακριβώς το ίδιο. Περιμένουμε να το δουν και οι Έλληνες ηγέτες και να καθορίσουν τη στάση τους αναλόγως».
Κυπριακό
Όσον αφορά το Κυπριακό, Άκαρ επανέλαβε την αδιαλλαξία των δύο κρατών: «Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει λύση με μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί εδώ και 50 χρόνια. Σε αυτό το σημείο, δεν έχει νόημα να χάνουμε ξανά χρόνο στα ίδια. Η ΤΔΒΚ και το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας έλαβαν την απόφασή τους για το θέμα αυτό. Κυρίαρχα, ανεξάρτητα, δύο ίσα κράτη. Όλοι πρέπει να το χωνέψουν, να το αφομοιώσουν».
Μίλησε για «ίση και δίκαιη κατανομή» όλου του πλούτου, ιδίως των υδρογονανθράκων: «Δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά αγνοώντας τους Τούρκους στην Κύπρο, το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Τουρκία είναι ένα εγγυητικό κράτος με συμφωνίες. Άλλοι εγγυητές γνωρίζουν τι κάνουν ή δεν κάνουν, αλλά εμείς, ως εγγυητής, είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας όπως πάντα».