Τι κι αν δεσμεύθηκαν να δείξουν σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών και να βελτιώσουν την αφγανική οικονομία; Η μέχρι τώρα πορεία των Ταλιμπάν στο τιμόνι του Αφγανιστάν όχι μόνο δεν δείχνει να πείθει τους πολίτες, αλλά, αντιθέτως, εντείνει το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.
Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο και προβληματικό. Σε επίπεδο οικονομίας, αρκετές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει το πάγωμα της οικονομικής υποστήριξης, όπως αναμένεται να κάνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ το γεγονός πως το Αφγανιστάν εξαρτάται υπερβολικά από την ξένη βοήθεια δεν μοιάζει ικανή συνθήκη για
να «αναγκάσει» το ισλαμιστικό κίνημα να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο. Τα βασικά εισοδήματα των Ταλιμπάν προέρχονται κυρίως από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η παραγωγή οπίου και το εμπόριο ναρκωτικών, οι εκβιασμοί, τα λύτρα και η υπερφορολόγηση.
«Είχαμε επαφές με πολλές χώρες. Ευχόμαστε να μας βοηθήσουν» δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, υποσχόμενος να δείξουν «αγωγή κοσμία». Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες μετά την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου, οι πρώτοι τρεις νεκροί Αφγανοί από πυρά των Ταλιμπάν ήταν γεγονός. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους 10 τραυματίστηκαν όταν μαχητές άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους στη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Τζαλαλαμπάντ, όταν -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πρώην αξιωματικό της αφγανικής αστυνομίας-κάτοικοι προσπάθησαν να υψώσουν τη σημαία του Αφγανιστάν σε πλατεία της πόλης.
Η οργάνωση σιωπούσε για το γεγονός ως χθες, ενώ σχόλιο δεν υπήρξε ούτε για τις συμπλοκές που ξέσπασαν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν Αμρούλα Σάλεχ και σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην Παντσίρ, βόρεια
της Καμπούλ.
Η «προσπάθεια» που έκαναν ήταν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν χθες
μπαράζ συναντήσεων με διάφορα πρώην κυβερνητικά στελέχη του τόπου, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Στη συνάντηση, ο Καρζάι συνοδευόταν από τον Αφγανό πολιτικό Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής, μέχρι πρόσφατα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης και υπουργό Εξωτερικών (2001-2005). Μαζί τους συναντήθηκε ο Ανας Χακάνι, διοικητής των Ταλιμπάν και ηγετικό στέλεχος του Δικτύου Χακάνι, σημαντικής συνιστώσας του κινήματος.
Παράλληλα, όπως παραδέχθηκε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους «σημαντική ποσότητα» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος, σύμφωνα με την Ιστορία, είχε δοθεί στις αφγανικές δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα οι ακραίοι ισλαμιστές ζητούν από τους Αφγανούς να παραδώσουν ό,τι όπλα διαθέτουν.