Eφιαλτική παραμένει η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τις ξένες δυνάμεις να προσπαθούν να στήσουν αερογέφυρα σωτηρίας από τους Ταλιμπάν.
Το επίκεντρο του δράματος είναι το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του διεθνούς αεροδρομίου αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με νατοϊκό αξιωματούχο. Οι περισσότεροι Αφγανοί όμως δεν μπορούν να φύγουν από την πατρίδα τους και εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν «δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής» δήλωσε η Σαμπία Μαντού, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), και επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο υπό το φως αυτού που αποκάλεσε «κρίση σε εξέλιξη».
Υπήρξαν μόνο «μικρής κλίμακας κινήσεις» Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα προς το Πακιστάν και το Ιράν, είπε η Μαντού. Οι δύο χώρες φιλοξενούν ήδη το 90% των 2.600.000 Αφγανών προσφύγων που έχουν καταγραφεί, αφότου έφυγαν από την πατρίδα τους τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα στείλει δύο ελαφρά ελικόπτερα στην Καμπούλ για να απομακρύνουν Γερμανούς που κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας στο Βερολίνο, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε γνωστό πως ένας Γερμανός πολίτης πυροβολήθηκε και βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και σύντομα θα απομακρυνθεί αεροπορικώς από το Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους την Πέμπτη με 16 πτήσεις C-17, εκ των οποίων σχεδόν 350 ήταν Αμερικανοί πολίτες. Στο μεταξύ, οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν πως η Βρετανία θα πραγματοποιήσει σε πέντε ημέρες την τελευταία πτήση αποχώρησης από την Καμπούλ, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου.
Τέλος, δύο γιγάντια καναδικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα κάνουν πτήσεις προς και από την Καμπούλ για να μεταφέρουν στον Καναδά πολίτες της χώρας, μόνιμους κατοίκους και Αφγανούς. «Τα Globemasters (σ.σ.: μεγάλα μεταγωγικά που κατασκευάζει η αμερικανική Boeing, η βασιλική πολεμική αεροπορία του Καναδά διαθέτει πέντε) αναδιαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για να μεταφέρουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων με τον πιο ασφαλή τρόπο» εξήγησε εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης.