ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρίτη δόση σε πλήρως εμβολισμένους στο γενικό πληθυσμό

«Τα οφέλη και οι κίνδυνοι πιθανών αναμνηστικών δόσεων πρέπει να περιγράφονται και να συγκρίνονται με σαφήνεια», τόνιζε το ECDC

Must Read

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα διαθέσιμα στοιχεία αυτή τη στιγμή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε «πραγματικές συνθήκες» και τη διάρκεια της προστασίας, δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι προς το παρόν ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό.

«Η επιλογή χορήγησης μιας πρόσθετης δόσης εμβολίου σε άτομα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιορισμένη ανταπόκριση στην κύρια σειρά εμβολιασμών για τον COVID-19, όπως ορισμένες κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων ατόμων (π.χ. λήπτες οργάνων), θα πρέπει να εξεταστεί», αναφέρει η έκθεση.

Και συνεχίζει: «Αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως προέκταση της σειράς πρωτογενούς εμβολιασμού για αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες και όχι ως ενισχυτικό. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης ως προληπτικό μέτρο σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους (π.χ. κάτοικοι εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας)».

Παράλληλα, ο ECDC αναφέρει ότι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

«Απαιτούνται πιο σταθερά δεδομένα για την ενημέρωση των μελλοντικών πολιτικών σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις. Τα κενά γνώσεων σχετίζονται ιδιαίτερα με τον κατάλληλο συσχετισμό προστασίας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και το χρονικό διάστημα από τις σειρές πρωτογενούς εμβολιασμού έως τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης και τη διάρκεια της ανοσίας σύμφωνα με π.χ. διαφορετικές ηλικίες και ομάδες κινδύνου, προϊόν εμβολίου, διάστημα δοσολογίας, παραλλαγή ανησυχίας (VOC) και ομόλογο/ετερόλογο πρόγραμμα. Προκειμένου να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, απαιτούνται μελέτες αποτελεσματικότητας εμβολίου, καθώς και παρακολούθηση σημαντικών λοιμώξεων στον γενικό πληθυσμό και σε συγκεκριμένες ομάδες», λέει ακόμα η έκθεση του ECDC.

Και τονίζει ακόμα το αυτονόητο, που εδώ στην Ελλάδα το έχουμε ξεχάσει: «Τα οφέλη και οι κίνδυνοι πιθανών αναμνηστικών δόσεων πρέπει να περιγράφονται και να συγκρίνονται με σαφήνεια. Τα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη προστασία από σοβαρές ασθένειες, ήπιες έως μέτριες ασθένειες, κατάσταση μετά τον COVID-19 (συχνά αποκαλούμενο «μακρύ COVID»), μόλυνση SARS-CoV-2 και μετάδοση ιών. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία (π.χ. αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την πρόσληψη εμβολίων, παγκόσμια διαθεσιμότητα εμβολίων)».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This