Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τρικομματική, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες.
Ρόλο ρυθμιστή, εξάλλου, θα παίξουν οι -τρίτοι- Πράσινοι, κυρίως, αλλά και οι -τέταρτοι- Φιλελεύθεροι ή Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). Το μόνο σίγουρo είναι πως οι πολίτες της Γερμανίας θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας, με την ίδια την απερχόμενη Καγκελάριο να βλέπει το κόμμα του οποίου ηγήθηκε για πάνω από 15 χρόνια να καταποντίζεται, σημειώνοντας το χειρότερο ποσοστό του σε εκλογές μεταπολεμικά. Συγκεκριμένα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), για πρώτη φορά ύστερα από 72 χρόνια, έπεσε κάτω από το 30%, χάνοντας τουλάχιστον οκτώ μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017.
Germany votes in one of the most unpredictable elections in its recent history, with Angela Merkel's conservatives and the centre-left Social Democrats in a tight race for her crown as she prepares to leave the political stage https://t.co/nFXJ0qfHVk pic.twitter.com/YZK0JcTDyY
— AFP News Agency (@AFP) September 26, 2021
Ο Άρμιν Λάσετ, πάντως, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του κόμματος, ισχυρίστηκε ότι θα πρωταγωνιστήσει στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την αιγίδα των Χριστιανοδημοκρατών. Τα στελέχη του κόμματος είναι βέβαιο ότι, προς το παρόν, θα στηρίξουν τον υποψήφιό τους.
Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μπορεί να μην «καθάρισαν» τη νίκη, αλλά το κόμμα του Όλαφ Σολτς αύξησε την δύναμή του κατά πέντε μονάδες, κάνοντας τον ίδιο να μιλά για μία «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, πως δεν σκοπεύει να συνεργαστεί σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, καθώς, όπως είπε, αυτή είναι η επιθυμία του λαού, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, έχει δηλώσει ξεκάθαρα και δημόσια ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Πράσινους.
Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Παρά τις δηλώσεις του Σολτς, πάντως, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για το ποιο κόμμα θα συνεργαστεί με ποιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην -όπως όλα δείχνουν- πολυπληθέστερη Γερμανική Βουλή μεταπολεμικά. Όμως, στη Γερμανία οι εκλογολόγοι έχουν ήδη «βαφτίσει» όλους τους πιθανούς συνασπισμούς, ανάλογα με τον χρωματισμό των κομμάτων που θα συμμετέχουν.
- Συνασπισμός «Φανάρι»: SPD, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι
Πολλά είναι αυτά που ενώνουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους στο πρόγραμμά τους. Αν βρουν κοινό έδαφος με τους Φιλελεύθερους (FDP), τότε είναι πολύ πιθανό οι τρεις τους να συγκυβερνήσουν. Ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν έχει αποκλείσει έναν συνασπισμό «φανάρι» (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο από τα χρώματα των τριών κομμάτων), αλλά τα παζάρια αναμένεται να είναι σκληρά. Όπως, για παράδειγμα, να ζητήσει για… πάρτη του το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
- Συνασπισμός «Τζαμάικα»: CDU/CSU, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού το πρόγραμμα των Πρασίνων απέχει πολύ από την σύγκλιση με εκείνο των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων. Αντίθετα, οι δυο τελευταίοι θα μπορούσαν, αφού τα βρουν, να πείσουν με κάποια «τυράκια» τους Πράσινους. Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Ζέντερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα». «Πιστεύουμε ακράδαντα στην ιδέα μιας συμμαχίας Τζαμάικα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι θέλει για διάδοχο της Μέρκελ τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άρμιν Λάσετ.
«Θέλουμε να κυβερνήσουμε», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ZDF ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μην αποκλείοντας μία συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επικεφαλής των Πρασίνων για την Καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ.
- Μεγάλος συνασπισμός
Ακούγεται κάπως βαρύγδουπο σε σχέση με το «Φανάρι» και την «Τζαμάικα», αλλά θεωρείται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Κι αυτό γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θέλουν με τίποτα να συνεργαστούν μόνο με συντηρητικά κόμματα.
- Συνασπισμός «κόκκινο – πράσινο – κόκκινο»
Αυτός είναι ο πιο αδύναμος και ίσως αδύνατος συνασπισμός απ’ όλους, γιατί ναι μεν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, αλλά το κόμμα της Αριστεράς Die Linke είναι τρομερά αποδυναμωμένο (εισέρχεται στην ομοσπονδιακή βουλή με το οριακό ποσοστό του -περίπου- 5%) και έχει εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα και θέσεις από τα δυο άλλα κόμματα.
https://twitter.com/marceldirsus/status/1442063765495709700
Σήμερα, Δευτέρα 27/9, πάντως, όλα τα κόμματα που ανέδειξε η ψήφος του Γερμανικού λαού θα κάνουν χωριστές συσκέψεις, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενά τους βήματα, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο χρόνος πιέζει και για τη Βουλή, αφού μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη της συνεδρίαση με τη νέα της σύνθεση.
- Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στις γερμανικές εκλογές:
https://youtu.be/IXDiWljPIWU