Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι τα πρόσφατα δημοσιευμένα «Pandora Papers» είναι «η πιο εκτεταμένη αποκάλυψη οικονομικού απορρήτου», σημειώνοντας ότι στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει 11,9 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν «που καλύπτουν κάθε γωνιά του πλανήτη».
Τα αρχεία υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είναι «ο κορυφαίος φορολογικός παράδεισος» στον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο η πολιτεία της Νότιας Ντακότα αυτή τη στιγμή καλύπτει πλούτο δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Τα εκρηκτικά ευρήματα της διεθνούς έρευνας δημοσιεύτηκαν πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers του ICIJ, τα οποία επικαλέστηκαν έγγραφα που φέρονται να ανήκουν στο παναμέζικο δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca για να υποστηρίξουν ότι ορισμένοι ηγέτες και οι έμπιστοι τους χρησιμοποίησαν υπεράκτιες τραπεζικές υπηρεσίες για να αποκρύψουν την περιουσία τους.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μυστικές συναλλαγές και κρυφά περιουσιακά στοιχεία περίπου 35 νυν και πρώην ηγετών και πάνω από 300 υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Την ίδια στιγμή, η αυθεντικότητα των δεδομένων δεν έχει επιβεβαιωθεί, με την Mossack Fonseca να αρνείται να το πράξει και να κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι διέπραξαν έγκλημα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ICIJ, η κοινοπραξία λαμβάνει χρηματοδότηση γενικής υποστήριξης από το Open Society Foundations, που ιδρύθηκε από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, η Σακίρα, ο Τόνι Μπλερ και άλλοι πολλοί στη λίστα
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας χρησιμοποίησε εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλες υπεράκτιες περιοχές για να αγοράσει ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εκθέσεις ισχυρίστηκαν ακόμα ότι αγόρασε αρχοντικά στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια και ακίνητα στο Λονδίνο και το Άσκοτ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, τα έγγραφα ισχυρίζονται ότι ο Αμπντάλα έχει αγοράσει 15 σπίτια από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1999.
Οι δικηγόροι του μονάρχη τόνισαν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στην κατοχή των σπιτιών, σημειώνοντας ότι όλα τα ακίνητα αγοράστηκαν με την προσωπική του περιουσία.
Με μια πρώτη ανάγνωση υπάρχουν κι άλλα «βαριά» ονόματα. Από τον ίματζ μέικερ του Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας, του Πακιστάν, τον Πρόεδρο της Κένυας, την ελίτ της Λατινικής Αμερικής, αλλά και χρηματοοικονομικούς συμβούλους στην Ελβετία και άλλους πολλούς.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις για παράδειγμα, έχει τοποθετήσει 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα, η Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η Γερμανίδα μοντέλο Κλόντια Σίφερ, ο Ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ.
Εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, και του πρώην υπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος- Καν.
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαβίβασε πολλά εκατομμύρια δολάρια αμοιβών του ως συμβούλου επιχειρήσεων μέσω μαροκινής εταιρείας που είναι απαλλαγμένη από φορολογία.
Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει διατυπώσει επανειλημμένως την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την διαφθορά στην χώρα του και να επιβάλει την διαφάνεια στους κενυάτες δημόσιους λειτουργούς ως προς την περιουσία τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο πρόεδρος της Κένυας έχει στην κατοχή του ίδρυμα στον Παναμά και πολλά μέλη της άμεσης οικογένειάς του κατέχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς.
Στις περισσότερες χώρες, οι δραστηριότητες αυτές δεν διώκονται. Αλλά στις περιπτώσεις των ηγετών και των πολιτικών προσωπικοτήτων, η Διεθνής Κοινοπραξία φέρνει σε αντιπαράθεση την ρητορική κατά της διαφθοράς που έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς και τις περιουσίες που έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους.