«Πολύ άρρωστος» για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα ποικίλων ΜΜΕ, με την τουρκική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απαντά πως πρόκειται για fake news, κατηγορώντας τόσο τα social media, όσο και τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς, φυσικά, και την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αν και η «εύθραυστη», όπως παρουσιάζεται, υγεία του προέδρου Ερντογάν είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον διεθνή και τον τουρκικό Τύπο, ένα δημοσίευμα του Foreign Policy, το οποίο αναφέρει για τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίζει να ηγείται» και μπορεί να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, έφεραν εκ νέου το εν λόγω ζήτημα στο επίκεντρο.
https://youtu.be/AGZFMVlD_YM
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανέφερε ορισμένα πρόσφατα βίντεο, στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει στην καλύτερη περίπτωση καταβεβλημένος. Σε ένα από αυτά, ο ίδιος χρειάζεται τη βοήθεια της συζύγου του, Εμινέ, και ενός ακόμα βοηθού για να κατέβει κάποια σκαλιά, σε ένα άλλο φαίνεται να μην μπορεί να περπατήσει στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ υπάρχει και βίντεο που τον δείχνει να «σκοτεινιάζει», σχεδόν αν κοιμάται και να λέει ασάφειες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού εορταστικού χαιρετισμού προς τα μέλη του AKP.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει άνοια, αναπνευστικά προβλήματα, σύγχυση, τάσεις προς έμετο, ακόμα και ότι έχει εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα – απινιδωτή που παρακολουθεί συνεχώς τους παλμούς του. Μάλιστα, κάνει λόγο για αναφορές που τονίζουν ότι ο Ερντογάν έχει αυξήσει του γιατρούς που τον παρακολουθούν, τού χορηγούνται παυσίπονα πριν από τις δημόσιες εκδηλώσεις και έχει περιορίσει τις εμφανίσεις του στα media. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι φήμες προέρχονται κυρίως από ανθρώπους εκτός Τουρκίας, που δεν βρίσκονται στο περιβάλλον Ερντογάν.
Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν άμεση, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, να απορρίπτει σε ομιλία του τα προαναφερθέντα σενάρια και έκανε λόγο για «κέντρα κηδεμονίας στο εξωτερικό, τα οποία δεν μπορούν να αποφασίσουν για το πώς θα κυβερνάται η Τουρκία». Φυσικά, η απάντηση του αξιωματούχου της τουρκικής κυβέρνησης δεν ήταν αρκετή για να σβήσει τις… «φωτιές» που άναψε το δημοσίευμα.
Έκθεση για την υγεία του Ερντογάν
Γρήγορα η υγεία του Ερντογάν έγινε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, να υπογραμμίζει πως τίθεται ζήτημα «εθνικής ασφάλειας» για τη χώρα. «Είναι θέμα κρατικής ασφάλειας να ζητήσουμε έκθεση για την υγεία του Ερντογάν. Έκθεση υγείας από ανεξάρτητο ίδρυμα και να το κάνει αμέσως», τόνισε.
Erdoğan, yarısı bayat hep aynı nakarata girmişsin yine. "Üç koyun", "SSK’yı batırdı", "CeHaPe", "Bay Kemal". Çok tekrar ediyorsun bu aralar kendini, sahi iyi misin?
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) October 9, 2021
AK Parti’nin ileri gelenleri “Anayasanın ilk dört maddesinin değişmesini” talep ediyor; Erdoğan, benim söylediğimi zannediyor. Artık sağlık raporu istemek, bir devlet güvenliği meselesi haline gelmiştir. Erdoğan, bağımsız bir kuruluştan, sağlık raporu almalıdır, hem de hemen!
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) October 6, 2021
Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση και, απαντώντας στον Κιλιντσάρογλου, σημείωσε ότι εκείνος χρειάζεται εξέταση. «Εάν υπάρχουν γιατροί ανάμεσά μας, θα γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τι καταδεικνύει αυτό. Δεν επεμβαίνουμε στη δουλειά κανενός, ούτε στων γιατρών. Είναι όμως σαφές ότι υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται επείγουσα επέμβαση, τόσο στο CHP όσο και στην πολιτική της χώρας. Εμάς το καθήκον μας είναι να λέμε “ο Αλλάχ να σε κάνει καλά” και εμείς να ασχολούμαστε με τη δική μας δουλειά», είπε ως απάντηση ο Ερντογάν.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν περιορίστηκε στις επιθετικές απαντήσεις, για να κατευνάσει την φημολογία για την υγεία του, αλλά σε μία κίνηση με νόημα κάλεσε τους πολίτες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, είπε ότι προσπαθεί να γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα και μάλιστα έπαιξε μπάσκετ μαζί με τον πρόεδρο της τουρκικής ομοσπονδίας μπάσκετ -και θρύλο του NBA- Χέντο Τούρκογλου. Στον αγώνα συμμετείχαν υπουργοί της κυβέρνησης και κρατικοί αξιωματούχοι.
Ωστόσο, η εικόνα του Τούρκου προέδρου να κινείται ελάχιστα και να μοιάζει καταβεβλημένος σίγουρα δεν διέψευσε εκείνους που μιλούν για σοβαρά προβλήματα υγείας του, ειδικά εάν υπολογίσουν ότι σε παλαιότερες συμμετοχές του Τούρκου προέδρου σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως το βίντεο έχει υποστεί μοντάζ.
Μία εβδομάδα μετά το δημοσίευμα του Foreign Policy, η τουρκική προεδρία διαψεύδει τις φήμες περί υγείας του Τούρκου προέδρου. Με ανάρτηση στο Twitter, ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, κάνει λόγο για fake news από social media και ΜΜΕ. «Πιστεύαμε ότι τα “fake news” ήταν πρόβλημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπουμε όμως τώρα ότι και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης υποφέρουν από το ίδιο θέμα. Ακόμα και μεγάλα μέσα ενημέρωσης μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τέτοια ψέματα. Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση», έγραψε ο Φαχρετίν Αλτούν.
Σενάρια διαδοχής
Το Foreign Policy, πάντως, το πήγε ακόμη μακρύτερα, καθώς αναφέρθηκε και σε… σενάρια διαδοχής του Ερντογάν, κατονομάζοντας τον Χουλουσί Ακάρ ως πιθανότερο αντικαταστάτη του. «Υπό αυτές τις συνθήκες, αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλος ισχυρός άνδρας να κυβερνήσει μια Τουρκία μετά τον Ερντογάν, ίσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής των πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβει ηγεσία. Ο Φιντάν είναι πολύ γνωστός στους Τούρκους, αλλά λειτουργεί κυρίως πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών», ανέφερε το δημοσίευμα.
«Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Ερντογάν ή ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί», αναφέρεται, παρότι, σύμφωνα με αναλυτές, ο ίδιος θα διεκδικήσει τις εκλογές του 2023. «Εάν όμως δεν το κάνει, η τουρκική πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με το status quo ante, ή οι ρωγμές στο AKP μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την αντιπολίτευση, ή η χώρα να γίνει πιο ασταθής ή κάτι άλλο να συμβεί», προσθέτει.
«Φαβορί θα μπορούσε να είναι και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Έκρεμ Ιμάμογλου, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές κέρδισε έναν πρώην πρωθυπουργό του ΑΚΡ δύο φορές. Ο ομόλογός του στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, θεωρείται επίσης πολύ καλός πολιτικός. Και μετά υπάρχει η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του IYI Parti που έχει τη φήμη της σκληρής πολιτικού, σαν τη Μάργκαρετ Θάτσερ», τόνιζε το δημοσίευμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έκρεμ Ιμάμογλου ρωτήθηκε αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, όποτε γίνουν εκλογές, και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία. «Επικεντρώνομαι μόνο στο να είμαι ένας δήμαρχος που θα υπηρετήσει όσο γίνεται καλύτερα την Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν δύο φωνές που πρέπει να ακούσουμε. Ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και ο άλλος είναι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ. Αυτοί το χειρίζονται», απάντησε.