Το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται κρίσιμο όσον αφορά την ενεργειακή και διπλωματική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία δίκην δερβέναγα, προκαλεί και απειλεί Ελλάδα και Κύπρο.
Το σκηνικό έντασης που έχει διαμορφώσει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα σταματήσει, με το Oruc Reis να συνεχίζει τις έρευνες βόρεια της Κύπρου και την Άγκυρα να έχει προειδοποιήσει ότι θα επέμβει σε περίπτωση γεώτρησης. Ωστόσο η ExxonMobil μάλλον θα την… φρενάρει.
Η αμερικανική εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις (περί τα τέλη Νοεμβρίου μαζί με την Qatar Petroleum) στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει εντοπιστεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Το Natuical Geo ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες του στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 1. Την ίδια στιγμή, η ιταλική ENI ενημέρωσε την Κύπρο ότι στις αρχές του 2022 θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6, σε κοινοπραξία με την γαλλική TOTAL.
Φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα κινηθεί κατά των Αμερικάνων, καθώς έχει ήδη αρκετά προβλήματα και δεν θέλει να προσθέσει κι άλλα, ωστόσο αναμένεται η τουρκική αντίδραση στην ιταλο-γαλλική γεώτρηση.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η θρασύτατη ρητορική του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εκφράζει την ενόχληση των γειτόνων για τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, λέγοντας: «Τώρα υπάρχει μια κούρσα εξοπλισμών, ένας σεβντάς για εξοπλισμούς, μια προσπάθεια στρατικοποίησης. Μας λένε ότι αυτό δεν είναι εναντίον της Τουρκίας. Τότε εναντίον ποιου είναι; Οι φίλοι μας δεν έχουν βρει ακόμα την απάντηση σε αυτό».
«Ανεκτίμητη η Κύπρος» για το διάστημα!
Στο συνέδριο «Τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, τι πρέπει να γίνει», ακούστηκαν τρομερά πράγματα για τα σχέδια της Τουρκίας όσον αφορά το νησί της Αφροδίτης, από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ASAM (Eurasia Strategic Research Center,ή Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi στα τουρκιά), Μουράτ Ντογκανάι.
Είπε λοιπόν ο επικεφαλής του ακροδεξιού, εθνικιστικού think tank: «Το πρώτο εμπόδιο σε κάθε μελέτη που σχετίζεται με το διάστημα είναι η βαρύτητα. Η βαρύτητα είναι χαμηλότερη στο γεωγραφικό πλάτος 0, το οποίο προέρχεται από τα πιο διογκωμένα σημεία της γης. Η Κύπρος είναι επίσης πιο κοντά στο γεωγραφικό πλάτος 0, όπου η βαρύτητα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, από την Τουρκία. Επομένως, ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύεται από το τουρκικό έδαφος μπορεί να ανυψώσει 100 τόνους φορτίου, ενώ ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύεται από την Κύπρο θα μπορεί να μεταφέρει 150-170 τόνους φορτίου. Ας μην υποτιμούμε τη διαφορά. Γιατί ακόμη και τα 5-10 γραμμάρια είναι σημαντικά σε κάθε εργασία στο διάστημα. Το δεύτερο σημείο είναι ότι τα πρώτα 8-10 δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για κάθε όχημα που εκτοξεύεται στο διάστημα. Οι σταγόνες εμφανίζονται επίσης μέσα σε 8-10 δευτερόλεπτα. Είναι ζωτικής σημασίας τα ανατολικά του σημείου εκτόξευσης να μην κατοικούνται. Τα ανατολικά σημεία της Κύπρου είναι η θάλασσα. Ως εκ τούτου, η Κύπρος είναι ανεκτίμητη για την Τουρκία να αποτελέσει βάση εκτόξευσης διαστημικών σκαφών στο μέλλον».
Επίσης, ο Ντογκανάι σε μια επίδειξη θράσους, αναφέρθηκε και στη Δύση με αφορμή το Κυπριακό: «Γιατί αυτοί που θέλουν να διχάσουν το Ιράκ και τη Συρία μας αναγκάζουν να ενωθούμε στην Κύπρο;»