Η μετάλλαξη A.30 του κορωνοϊού, που ανιχνεύθηκε στην Αγκόλα και τη Σουηδία, είναι εξαιρετικά ανθεκτική στα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca, όπως έδειξε μια νέα μεγάλη εργαστηριακή μελέτη.
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία εξέτασε τη σπάνια αυτή μετάλλαξη που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Τανζανία και αργότερα εντοπίστηκε σε αρκετούς ασθενείς στην Αγκόλα και τη Σουηδία την άνοιξη που μας πέρασε. Συνέκριναν τη μετάλλαξη με τις παραλλαγές Beta (B) και Eta (H). Η μετάλλαξη Beta επιλέχθηκε επειδή έχει «το υψηλότερο επίπεδο» αντίστασης στα αντισώματα από τα εμβόλια, όπως είπαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cellular & Molecular Immunology, η μετάλλαξη A.30 έδειξε μεγάλη ικανότητα να εισέρχεται στα περισσότερα κύτταρα ξενιστές, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος και των πνευμονικών κυττάρων.
Η μετάλλαξη «εισέρχεται σε ορισμένες κυτταρικές γραμμές με αυξημένη αποτελεσματικότητα και αποφεύγει την εξουδετέρωση που προκαλείται από αντισώματα εμβολίων», σύμφωνα με τη μελέτη.
«Συνοπτικά, η μετάλλαξη A.30 εμφανίζει μια προτίμηση κυτταρικής γραμμής που δεν παρατηρείται για άλλες μεταλλάξεις του ιού και αποφεύγει αποτελεσματικά την εξουδετέρωση από αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό με AstraZeneca ή Pfizer».
Η παραλλαγή αποδείχθηκε επίσης ανθεκτική στο μονοκλωνικό φάρμακο Bamlanivimab, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covid-19, αλλά ήταν ευάλωτο σε ένα κοκτέιλ Bamlanivimab και Etesevimab.
Η μετάλλαξη A.30 δεν έχει μέχρι στιγμής καταχωρηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας, λόγω του χαμηλού επιπολασμού της. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα μας απειλήσει στο μέλλον, ειδικά λόγω της ανθεκτικότητας της στα αντισώματα που προκαλούνται από τα δημοφιλέστερα εμβόλια, τουλάχιστον για τις δυτικές χώρες.