Με την αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία στην Ευρώπη και στη χώρα μας των αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού από Merck (αρχικά) και Pfizer (σε μεταγενέστερο στάδιο) να έχει ξεκινήσει, οι δύο εταιρείες έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι προώθησης του νέου τους προϊόντος.
Ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για μείωση στις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%, ενώ η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας Merck, είπε πως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών».
Σε ότι αφορά την Pfizer το αίτημα στις ΗΠΑ αναμένεται θα υποβληθεί εντός του Νοεμβρίου, με τον Μπουρλά να λέει ότι η εταιρεία θα έχει παραγωγή 500 εκατομμυρίων χαπιών τον επόμενο χρόνο.
Η Merck (γνωστή στην Ευρώπη ως MSD) είναι πιο μπροστά σε αυτή την κούρσα, καθώς το χάπι της έχει ήδη εγκριθεί και θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία σύντομα, ενώ η εταιρεία είναι εν αναμονή της έγκρισης και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος του 2021, υπολογίζεται θα υπάρχει παραγωγή 10 εκατομμυρίων δόσεων.
Για το θέμα της τιμολόγησης αυτών των χαπιών, μίλησε μόνο η κ.Αλεξοπούλου για λογαριασμό της Merck και έκανε λόγο για «κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε κράτους», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Άλμπερτ Μπουρλά στο CNN
«Νομίζω ότι πρόκειται για σπουδαίες μέρες για την ανθρωπότητα. Μάλιστα τα νέα έρχονται σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που ανακοινώσαμε μια άλλη σημαντική καινοτομία. 9 Νοεμβρίου πέρυσι ανακοινώσαμε την ανακάλυψη του εμβολίου, και σήμερα ανακοινώνουμε το χάπι για τη θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Είναι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι από αυτή την ομάδα ασθενών αντί να πάνε οι 10 στο νοσοκομείο, θα πάει μόνο ένας και ελάχιστοι ή κανένας θα πεθάνει. Άρα, η χρήση αυτού του χαπιού θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές. Θα υποβάλουμε αίτηση (για έγκριση) το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουμε αίτημα πριν τη γιορτή των Ευχαριστιών (25/11). Αναμένουμε ότι θα παράξουμε 500 εκατομμύρια χάπια τον επόμενο χρόνο, το οποίο σημαίνει 50 εκατομμύρια θεραπείες. Κάθε θεραπεία είναι για πέντε μέρες, δύο χάπια την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ.
Στην πραγματικότητα σταματήσαμε τις δοκιμές στην έρευνα που αφορά τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αυτούς που έχουν συννοσηρότητες, που έχουν κι άλλες ασθένειες μαζί με τον κορωνοϊό. Συνεχίζουμε τις δοκιμές σε δύο άλλες έρευνες, για τις οποίες θα γνωρίζουμε στις αρχές του 2022. Η πρώτη είναι για ασθενείς, χωρίς υποκείμενα (νοσήματα). Άνθρωποι που κόλλησαν COVID, αλλά δεν έχουν για παράδειγμα διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα, εκτός από COVID. Η άλλη (έρευνα) έχει να κάνει με την προστασία των επαφών, όπως για παράδειγμα, αν κάποιος κολλήσει, δίνουμε χάπι όχι μόνο στον ασθενή, αλλά και στους ανθρώπους που ζουν μαζί του».
Ζωή Αλεξοπούλου στον ΑΝΤ1
https://youtu.be/mlKbY0DZ7y4
«Παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών 50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών, γι’αυτό και επισπεύσθηκε η έγκριση του φαρμάκου. Δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολίου, που θα παραμένει η βασική ασπίδα μας. Το φάρμακο για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθεί εντός πέντε 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν νοσήσει βαριά. Το χάπι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών για χάπι κατά της γρίπης. Στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί το χάπι, ώστε να το λαμβάνουν άτομα στο οποίων το οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ασθενής με κορωνοϊό».