Την γνωστή πρακτική του «λουκέτου» ετοιμάζονται να υιοθετήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας για επιβολή εθνικού lockdown.
Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που επιστρέφει στην λύση του lockdown για όλους τους πολίτες, παρά τις εξαγγελίες ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, αφού το εμβόλιο είναι το «όπλο» καταπολέμησης της πανδημίας. Επιπλέον, η χώρα ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των πολιτών από 1η Φεβρουαρίου 2022.
Γενς Σπαν: «Είμαστε στο “και δέκα”»
Το παράδειγμά της φαίνεται ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει και η Γερμανία, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να κάνει λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown.
«Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα”» υποστήριξε νωρίτερα, προσθέτοντας ότι επικρατεί «μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού» και για πρώτη φορά αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς από κρατίδιο σε κρατίδιο, καθώς έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε πότι ήταν λάθος της πολιτείας που δεν επεσήμανε ότι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού της χώρας, δεν θα μπορέσει να αντικρούσει το νέο κύμα της πανδημίας.
Με δραματικό ύφος, ο Σπαν απευθύνθηκε σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους”» υποστήριξε.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστίας, ο Γενς Σπαν απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων».
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μόνο για τους ανεμβολίαστους δεν είναι επαρκή και ζήτησε να ληφθούν νέοι περιορισμοί άμεσα, χαρακτηρίζοντας ως «hot spots» τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ τα οποία επέμεινε ότι πρέπει να κλείσουν.
Κατατάσσει σε «περιοχή υψηλού κινδύνου» την Ελλάδα
Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις προαναφερθείσες χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών. Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση παραμονής σε περιορισμό.
Ο κανόνας ισχύει και για τα παιδιά, αλλά, όταν πρόκειται για άτομα κάτω των 12 ετών, η καραντίνα λήγει αυτομάτως μετά την 5η ημέρα, χωρίς την υποχρέωση του τεστ. Επιπλέον, όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία από χώρα «υψηλού κινδύνου», θα πρέπει να συμπληρώνουν ψηφιακό έγγραφο, στο οποίο θα καταχωρούν και το πιστοποιητικό τους (εμβολιασμού, ανάρρωσης, διαγνωστικού τεστ).
Το «ντόμινο» των lockdown και των αυστηρών μέτρων λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δεν αποκλείεται να φτάσει σύντομα και στην χώρα μας...