Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που οδήγησε σε μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας, η πηγή του κακού που «σκέπασε» ολόκληρο τον πλανήτη παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο. Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science», υποστηρίζει πως μια πωλήτρια θαλασσινών στη μεγάλη αγορά ζώων της Ουχάν, στην Κίνα, φαίνεται ότι είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού.
Συνδυάζοντας τα επιστημονικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ουχάν, ο επιστήμονας Μάικλ Γουόρομπι, κορυφαίος ειδικός στην ανίχνευση της εξέλιξης των ιών στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εντόπισε αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα της πανδημίας και υποστήριξε πως, με βάση τους δεσμούς της πωλήτριας με τη χονδρική αγορά θαλασσινών καθώς και με μια νέα ανάλυση των πρώτων συνδέσεων των νοσηλευόμενων ασθενών με την αγορά, υποδηλώνεται έντονα ότι η πανδημία άρχισε από εκεί. «Σε αυτήν την πόλη των 11.000.000 ανθρώπων τα μισά από τα πρώτα κρούσματα συνδέονται με ένα μέρος που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου» είπε ο Γουόρομπι. Τόνισε, δε, πως «γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγηθεί αυτό το μοτίβο, αν η επιδημία δεν άρχισε από την αγορά».
Στα τέλη Δεκέμβρη του 2019 οι γιατροί στα νοσοκομεία της Ουχάν παρατήρησαν μυστηριώδη κρούσματα πνευμονίας σε άτομα που εργάζονταν στη αγορά θαλασσινών. Στις 30 Δεκεμβρίου αξιωματούχοι δημόσιας υγείας είπαν στα νοσοκομεία να αναφέρουν τυχόν νέα κρούσματα που συνδέονται με την αγορά, κάτι που, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες, οδήγησε τους γιατρούς να παραβλέψουν άλλες περιπτώσεις χωρίς τέτοιους δεσμούς με την αγορά.
Οι Αρχές της κινεζικής πόλης δήλωσαν στις 11 Ιανουαρίου 2020 ότι τα κρούσματα άρχισαν στις 8 Δεκεμβρίου και τον Φεβρουάριο ταυτοποίησαν τον πρώτο ασθενή, έναν λογιστή, κάτοικο της Ουχάν, με το επώνυμο Τσεν, ο οποίος αρρώστησε στις 8 Δεκεμβρίου, αν και δεν είχε καμία σχέση με την αγορά. Ερευνητές που επιλέχτηκαν από τον ΠΟΥ επισκέφτηκαν την Κίνα και πήραν συνέντευξη από έναν λογιστή, που φέρεται ότι εμφάνισε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου. «Η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν λάθος» παραδέχτηκε ο Πίτερ Ντάζντακ, μέλος της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ, καθώς τα συμπτώματα του λογιστή άρχισαν στην πραγματικότητα στις 16 Δεκεμβρίου, και όχι στις 8 Δεκεμβρίου, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.
Εστία έντασης η προέλευση του ιού
H προέλευση του ιού SARS-CοV-2 αποτέλεσε ακόμη μία μεγάλη εστία έντασης αλλά και πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε από την πρώτη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες στην Κίνα, αλλά και στον ΠΟΥ, που, κατά τον ίδιο και όχι μόνο, φαίνεται να δημοσιοποίησε με μεγάλη καθυστέρηση τα στοιχεία για την πανδημία αλλά και να συγκάλυψε τις όποιες ευθύνες της Κίνας. Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.
Ο Τραμπ υποστήριζε τη θεωρία ότι ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο, σε πειράματα, μάλιστα, που είχε χρηματοδοτήσει ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Ανθονι Φάουτσι. Ο Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων, είχε εγκρίνει επιχορήγηση 600.000 δολαρίων μιας επικίνδυνης έρευνας για τους κορoνοϊούς στην Ουχάν. Σύμφωνα με την αναφορά που επικαλούνται οι «Financial Times», αναλυτές αμερικανικής υπηρεσίας που δεν κατονομάζεται πιστεύουν πως, με δεδομένη την επικίνδυνη φύση της επιστημονικής πρακτικής στο εργαστήριο της Ουχάν σε συνδυασμό με την έλλειψη δικλίδων ασφαλείας, το ινστιτούτο είναι μάλλον η πιθανότερη πηγή της πανδημίας. Παρʾ όλʾ αυτά, στην ίδια αναφορά άλλες υπηρεσίες δεν μοιράζονται την ίδια άποψη, παραμένοντας, βέβαια, λιγότερο «σίγουρες» για τις δικές τους υποθέσεις.