Όσο τα εμβόλια παραμένουν προνόμιο των πλούσιων δυτικών χωρών, τόσο οι παραλλαγές και οι μεταλλάξεις του ιού θα αναπτύσσονται στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η διάδοση της παραλλαγής B.1.1.529 (Μποτσουάνα), η οποία δείχνει πως η απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού δεν μπορεί παρά να είναι παγκόσμια.
Η είδηση για την έξαρση της νέας παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, η οποία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μεταδίδεται πιο γρήγορα από τη Δέλτα και φαίνεται πως είναι πιο ανθεκτική από άλλες στα εμβόλια, έχει προκαλέσει αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο, έκτακτες συσκέψεις διεθνών θεσμών και εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και ένα νέο μίνι «κραχ» στην παγκόσμια οικονομία.
Για το ζήτημα της νέας παραλλαγής του ιού, η οποία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, συνεδρίασε χθες και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιστημόνων βρέθηκαν τα ως τώρα δεδομένα, αλλά και η δημιουργία ενός νέου πρωτοκόλλου για τα ταξίδια από και προς ορισμένες χώρες της Αφρικής.
Νωρίς χθες το απόγευμα η επιτροπή αποφάσισε πως οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR, βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: ένα προτού ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.
Παράλληλα, αναμένεται να επανελεγχθούν όλα τα θετικά δείγματα PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταξύ αυτών υπήρχε κάποιο της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, ώστε να γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.
Την υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Απαντώντας σε ερώτημα στη Βουλή, αν η χώρα μας θα υιοθετήσει αυστηρότερες ταξιδιωτικές οδηγίες, ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσαν ήδη η Βρετανία και το Ισραήλ, είπε: «Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».
Nωρίς για ασφαλή συμπεράσματα
«Είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το νέο στέλεχος B.1.1.529…», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ προσέθεσε: «Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών».
«Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη να έχουμε την εικόνα του καινούργιου στελέχους, με τις 32 μεταλλάξεις στην κοινότητα», δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης. Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής κανένα από τα στελέχη δεν κατάφερε να ξεφύγει από την ανοσία του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι, όταν ο ιός συγκεντρώνει πολλές μεταλλάξεις, μπαίνει σε μια αυτοκτονική διαδικασία.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος συνέστησε ψυχραιμία ως την αποτίμηση όλων των δεδομένων, ενώ επανέλαβε την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. «Σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχαμε ανησυχήσει πολύ, αλλά τελικά, με εξαίρεση των Άλφα και Δέλτα παραλλαγών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οπότε, αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη, αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος και συμπλήρωσε: «Οι υγειονομικές Αρχές στην Αφρική και σε άλλες χώρες ανησυχούν, διότι στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή ανιχνεύτηκε και σε εμβολιασμένους υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις, όμως, συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι αν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων».
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος τόνισε: «Αυτό που φοβίζει είναι ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων, που ίσως καταστήσει τη νέα παραλλαγή και πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική. Ωστόσο, γνωρίζουμε ήδη αρκετές από τις 32 μεταλλάξεις, γιατί τις βρήκαμε σε προηγούμενες παραλλαγές. Άρα, ανησυχούμε γιατί υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις που συνυπάρχουν με τις ήδη γνωστές».
- Δείτε τις δηλώσεις Μόσιαλου:
Πάνω από 30 οι μεταλλάξεις του νέου στελέχους
Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, αυτή της Μποτσουάνας, που έχει προκαλέσει φόβους για νέο γύρο lockdown, μπορεί να «γεννήθηκε» στον οργανισμό ασθενούς με HIV στην Αφρική και να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.
Το νέο αυτό στέλεχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις που του δίνουν όλη τη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, αλλά και την ίδια ικανότητα να ξεφεύγει από τα εμβόλια, όσο η παλιά νοτιοαφρικανική παραλλαγή Βήτα. Ο εντυπωσιακός αριθμός των μεταλλάξεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων που επικαλείται η «Daily Mail», μπορεί να οφείλεται στο ότι κάποιος ανοσοκατεσταλμένος μη διεγνωσμένος ασθενής με AIDS στην Αφρική κόλλησε κορωνοϊό και του έδωσε όλο το περιθώριο να αναπτυχθεί.
Eιδικοί από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας αναφέρουν ότι «είναι η χειρότερη παραλλαγή που έχουν δει ποτέ», με το μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων, και φοβούνται ότι μπορεί να κάνει τα εμβόλια 40% λιγότερο αποτελεσματικά στο καλύτερο σενάριο. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή πολλές από τις αλλαγές στο νέο στέλεχος Β.1.1.529 έχουν συντελεστεί στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Τα υπάρχοντα εμβόλια κάνουν το σώμα να αναγνωρίζει την εκδοχή της πρωτεΐνης παλιότερων μεταλλάξεων του ιού.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα για το πόσο πιο μεταδοτικό θα είναι το στέλεχος της Μποτσουάνας για τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμα, ενώ για την επίδρασή του σε θανάτους και εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μπορούν να τοποθετηθούν σε τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Αυτό επισημαίνουν και οι ειδικοί του ΠΟΥ, ο οποίος συγκάλεσε χθες σύσκεψη ειδικών, κεκλεισμένων των θυρών, για τα… βαφτίσια της νέας μετάλλαξης, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
The Technical Advisory Group on SARS-CoV-2 Virus Evolution met today to review what is known about the #COVID19 variant B.1.1.529.
They advised WHO that it should be designated a Variant of Concern.
WHO has named it Omicron, in line with naming protocols https://t.co/bSbVas9yds pic.twitter.com/Gev1zIt1Ek— World Health Organization (WHO) (@WHO) November 26, 2021
Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, η διασπορά της νέας μετάλλαξης είναι τάχιστη, με το Ισραήλ και το Βέλγιο χθες να ανακοινώνουν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης στην επικράτειά τους. Στην περίπτωση του Βελγίου, πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας.
Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό. Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Η πρώτη αλληλουχία του παραλλαγμένου στελέχους αναρτήθηκε από το Χονγκ Κονγκ από το κρούσμα ενός ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική.
Γενικός συναγερμός σε δεκάδες χώρες
Οι ΗΠΑ παραμένουν αβέβαιες, αναζητώντας περαιτέρω στοιχεία για το νέο στέλεχος. Το ίδιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος, ωστόσο, δεν φημίζεται για τα ανακλαστικά του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού κρούει καμπανάκια: «Απαγορεύστε τις πτήσεις τώρα! Αύριο θα είναι αργά». Στον πλανήτη σήμανε ξανά συναγερμός.
Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, έκανε χθες πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της μαύρης ηπείρου, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα στους προερχόμενους από εκεί ταξιδιώτες. Παρά τις συστάσεις του ΠΟΥ, ο οποίος εισηγήθηκε να μη λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από χθες το μεσημέρι.
Αυστηρά ταξιδιωτικά μέτρα πήραν επίσης η Κροατία και Γερμανία, επαναφέροντας τις πολυήμερες καραντίνες και τα πολλά τεστ. Κομισιόν και Βρυξέλλες πίεσαν αρκετά ώστε να διακοπούν οι αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες που έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις πάρθηκαν στην Αυστραλία και στις περισσότερες ασιατικές χώρες.
The @EU_Commission will propose, in close coordination with Member States, to activate the emergency brake to stop air travel from the southern African region due to the variant of concern B.1.1.529.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 26, 2021
Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν «βιαστικές» από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, με την Πρετόρια να καταγγέλλει πως συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία. «Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και στις επιχειρήσεις», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ, ενώ επιχειρηματικοί παράγοντες προειδοποίησαν για «φαινόμενο χιονοστιβάδας» στην οικονομία.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε, πάντως, ότι η επιβολή απαγόρευσης των πτήσεων από τις χώρες της Νότιας Αφρικής αποτελεί πιθανότητα και για τις ΗΠΑ, εφόσον συγκεντρωθούν στοιχεία για το νέο στέλεχος.
Χρηματιστηριακό κραχ!
Κραχ υπέστη χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο με τη μέρα να χαρακτηρίζεται «Μαύρη Παρασκευή», καθώς χάθηκαν 3 δισ. ευρώ μέσα σε εφτά ώρες συνεδρίασης.
Το αρνητικό κλίμα που υπήρξε σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της εμφάνισης της νέας παραλλαγής του Covid-19, είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει σαν καρυδότσουφλο και το πιο ρηχό χρηματιστήριο της ηπείρου και να οδηγήσει σε βουτιά τις ελληνικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε το 4,45% της αξίας του και διαμορφώθηκε στα 858,93 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 8,18%, η Πειραιώς έχασε 7,90%, η Aegean 6,77%, με τις Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ και Eurobank να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 5%.
Άνω του -4% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Coca-Cola. Η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo έφτασε στο 3,52% και 3,11%, αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες στον Ελλάκτωρα σταμάτησαν στο 1,98%, στον ΟΛΠ στο 1,97%, ενώ ο Σαράντης περιορίστηκε μόλις στο -0,23%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,12%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,68%. Η βουτιά στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 9,94%.