Ορισμένες ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την νεοφερμένη μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού έδωσε σήμερα η Ευτυχία Βάρδα, επικεφαλής ιολόγος του εργαστηρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, η επιστημονική ομάδα του οποίου ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Αφρική.
Η επιστήμονας, μιλώντας αποκλειστικά στο Open TV και την Αδαμαντία Λιόλιου, ανέλυσε όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εξηγώντας το αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσο, αλλά και αν την «πιάνουν» τα υπάρχοντα εμβόλια. «Καθημερινά βλέπουμε περίπου 2.000 με 3.000 κρούσματα την ημέρα. Είχαμε ξαφνικά τη νέα μετάλλαξη και παρατηρήσαμε πολύ γρήγορη μετάδοση. Πιστεύουμε πως θα επικρατήσει. Τον επόμενο μήνα θα είναι κυρίαρχη και δυστυχώς αυτό θα γίνει κοντά στα Χριστούγεννα», είπε η κα Βάρδα.
Σύμφωνα με την διακεκριμένη επιστήμονα, η εν λόγω παραλλαγή δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο σε αυτό το χρονικό σημείο δεν προκαλεί βαριά νόσηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών το περνά ήπια στο σπίτι, μια μόνο μικρή μερίδα του πληθυσμού μπήκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν νόσησε βαριά. «Έχουμε δει την τοποθέτηση του ΠΟΥ για την επαναμόλυνση και είναι όντως ανησυχητική. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό για εμάς στο σημείο αυτό να υπάρχουν αποδείξεις», εξήγησε.
«Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προστατέψει 100%»
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη, η κυρία Βάρδα επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν έρευνες γι’ αυτό. «Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προστατέψει 100%. Σε κάθε περίπτωση θα είναι βοηθητικό», σημείωσε.
Για το αν, τέλος, τα διάφορα τεστ την ανιχνεύουν, τόνισε πως τα μοριακά σίγουρα ναι ενώ πρέπει να ερευνηθεί αν ισχύει το ίδιο και για τα rapid.
- Παρακολουθήστε τις δηλώσεις της κας Βάρδα: