Η εμφάνιση της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία, προς το παρόν, γνωρίζουμε πολύ λίγα ως προς το πώς και σε τι βαθμό θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας, ήταν αρκετή για να ωθήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη σύσταση προς τα άτομα που είναι γνωστό πως κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, να αποφεύγουν τα ταξίδια.
«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (καρδιακή νόσο, καρκίνο, διαβήτη, κλπ.), να αναβάλουν το ταξίδι τους», αναφέρει ο ΠΟΥ σε τεχνικό έγγραφό του.
Αρνητικός αντίκτυπος στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες
Ο Οργανισμός επισήμανε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων. «Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο ίδιο έγγραφο.
«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την «εισαγωγή» της Όμικρον στα μέρη τους.