Την ώρα που οι χώρες της Αφρικής αναζητούν απεγνωσμένα δόσεις εμβολίου για να καταπολεμήσουν την πανδημία και, κυρίως, τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στα νότια της μαύρης ηπείρου, οι δυτικές χώρες στρέφονται προς την Αφρική, προκειμένου να «εισάγουν» νοσηλευτικό προσωπικό!
Αυτό αναφέρει ο Χάουαρντ Κάτον, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών που εδρεύει στη Γενεύη και εκπροσωπεί 27 εκατομμύρια νοσηλευτές από 130 εθνικές ενώσεις, σημειώνοντας πως πολλοί νοσηλευτές, ιδίως στις δυτικές κοινωνίες, έχουν εξουθενωθεί από την πανδημία της Covid-19, με αποτέλεσμα το ποσοστό εκείνων που «σκοπεύουν να αποχωρήσουν» από την εργασία τους μέσα σε ένα χρόνο να έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας το 20-30%.
Αναγκαίο ένα πακέτο υποστηρικτικών μέτρων για τους νοσηλευτές από τις κυβερνήσεις
Μάλιστα, ο αριθμός των νοσηλευτών σε ολόκληρο τον κόσμο μειώνεται περαιτέρω, ακριβώς την ώρα που εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια ανισορροπία, αφού οι δυτικές χώρες εντείνουν την πρόσληψη υγειονομικών από αφρικανικές και άλλες φτωχότερες χώρες. «Πιστεύω ότι, αν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπουμε, οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να σκεφθούν ένα πακέτο υποστηρικτικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσουν, για να επενδύσουν στους νοσηλευτές τους και το προσωπικό τού τομέα υγείας τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε ο Κάτον.
Τουλάχιστον 115.000 νοσηλευτές έχουν πεθάνει από την Covid-19, όμως, ο Κάτον πιστεύει ότι αυτός ο αριθμός, τον οποίο επικαλείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αναφέρεται στους θανάτους από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον περασμένο Μάιο, είναι «συντηρητικός». «Πιθανότατα οι θάνατοι είναι διπλάσιοι», εκτιμά ο ίδιος.
Πολλές πλούσιες χώρες προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό, για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων τους. Παραδοσιακοί «εξαγωγείς» νοσηλευτών είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία. «Έχουμε δει ασφαλώς αυξημένη δραστηριότητα “στρατολόγησης” από τη Βρετανία και τη Γερμανία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Βόρεια Αμερική. Αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Νιγηρία, βλέπουν τις νοσοκόμες τους να προσλαμβάνονται στο εξωτερικό», καταλήγει ο Κάτον.