Αν και πολύ νωρίς για εμπεριστατωμένα συμπεράσματα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνηγορούν στο ότι η μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού προκαλεί μια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, τόσο αναφορικά με την προστασία κατά της μόλυνσης, όσο και στην αποφυγή της μετάδοσης της φονικής νόσου Covid-19.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα ερευνών που έχει στη διάθεσή του, η παραλλαγή Όμικρον, ήδη παρούσα σε τουλάχιστον 63 χώρες, φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο και ευκολότερα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα και να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αν και προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, η Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, εξακολουθεί, μέχρι στιγμής, να είναι εκείνη που ευθύνεται για για τις περισσότερες μολύνσεις και θανάτους από τη νόσο Covid-19 παγκοσμίως.
Η πιο γρήγορη μετάδοση της Όμικρον διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η νέα αυτή παραλλαγή τείνει να κυριαρχήσει. Ελλείψει επαρκών δεδομένων, ο ΠΟΥ αδυνατεί, προς το παρόν, να διαπιστώσει αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο». Ωστόσο, ο Οργανισμός προβλέπει πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».
«Ελαφρά έως μέτρια» τα συμπτώματα μέχρι στιγμής
Τα δεδομένα, εξάλλου, δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, παρά το γεγονός ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη, τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια».
Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech που παρήγαγαν ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της Covid μέχρι σήμερα, διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως το σκεύασμά τους «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ναι μεν η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου τους αυξάνει την αποτελεσματικότητα, ωστόσο αυτή φθάνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75%, δηλαδή αισθητά μικρότερη σε σχέση με την απόδοση που είχαν οι δύο δόσεις εμβολίων απέναντι στη Δέλτα, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσε και το 90%.