Πρόθυμο να συζητήσει τις ρωσικές προτάσεις για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης δείχνει το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν σκοπεύει να αφήσει τη Μόσχα «να υπαγορεύσει την στρατιωτική στάση της Συμμαχίας», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, σε επίσκεψή της στα γερμανικά στρατεύματα που εδρεύουν στη Λιθουανία για την αποτροπή τυχόν ρωσικής επίθεσης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Παρασκευή η Ρωσία εξέθεσε μια λίστα απαιτήσεων προς την Δύση, που περιλαμβάνουν την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την Πολωνία την Εσθονία και τη Λετονία και τη Λιθουανία, εδάφη, δηλαδή που κάποτε ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία ζητεί επίσης μια νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία και (ζητεί) ένα αποτελεσματικό ρωσικό βέτο στην μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, το οποίο η Δύση έχει ήδη αποκλείσει.
«Χρειάζεται να επιλύσουμε τις παρούσες εντάσεις σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και με μια αξιόπιστη αποτροπή», είπε η Λάμπρεχτ στους δημοσιογράφους στην Ρούκλα, κατά την πρώτη επίσκεψή της σε γερμανικά στρατεύματα που εδρεύουν στο εξωτερικό. Οι μάχιμες μονάδες, που αναπτύχθηκαν τρία χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα, το 2014, βρίσκονται εκεί για να σταματήσουν τυχόν επίθεση, κερδίζοντας χρόνο μέχρι να φθάσουν στο μέτωπο επιπλέον ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. «Θα συζητήσουμε τις ρωσικές προτάσεις… Αλλά δεν μπορεί να υπαγορεύει η Ρωσία στους εταίρους του ΝΑΤΟ τη στάση τους και αυτό είναι κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσουμε με μεγάλη σαφήνεια στις συνομιλίες (την επόμενη εβδομάδα στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ)», πρόσθεσε.
Απειλή επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία
Η Δύση έχει απειλήσει με την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων τη Ρωσία, αν η Μόσχα κλιμακώσει την στρατιωτική της ανάπτυξη στο σύνορο με την Ουκρανία. Η Μόσχα λέει ότι απλώς απαντά στις απειλές για την ασφάλειά της από τις αυξανόμενα στενές σχέσεις του Κιέβου με τη Συμμαχία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, ο Λιθουανός ομόλογός της, Άρβιντας Ανουσάουσκας, κατηγόρησε την Ρωσία ότι επιχειρεί να διχάσει τη Συμμαχία και είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Μόσχα να χωρίσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. «Πρέπει να στηρίξουμε με κάθε μέσο την Ουκρανία, που περιλαμβάνει και την αποστολή φονικών όπλων», πρόσθεσε ο Ανουσάουσκας χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει σε ποια όπλα αναφέρεται.
Η Λάμπρεχτ, από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει ένα δημοσίευμα του χθεσινού Spiegel ότι ο ανώτερος στρατηγός του ΝΑΤΟ, Τοντ Γουόλτερς, υπαινίχθηκε πως η Συμμαχία θα πρέπει να αποκτήσει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μια παρόμοια στρατιωτική παρουσία με εκείνη στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.