Πολύ δύσκολο να επιτύχει μια στρατηγική κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, βασισμένη εξ ολοκλήρου στους εμβολιασμούς, υποστηρίζουν επιστήμονες, φέρνοντας ως παράδειγμα την ικανότητα των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα να παρακάμπτουν την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.
«Mια στρατηγική δημόσιας υγείας, που να υπερβαίνει τα εμβόλια και να περιλαμβάνει και άλλα μέτρα», χρειάζεται να ακολουθήσουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσαν σήμερα ειδικοί στον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Οι εν λόγω επιστήμονες, που δημοσίευσαν τις ανησυχίες τους σε επιστολή τους στο «British Medical Journal», ανέφεραν ότι η ικανότητα των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα να παρακάμπτουν την προστασία που χορηγείται από τα εμβόλια, σημαίνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του, είναι πιθανό να αποτύχει.
«Οι χώρες που επέλεξαν να επιτρέψουν την εξάπλωση του ιού, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αυξημένη θνησιμότητα και τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε lockdown. Αντίθετα, οι χώρες που κατέστειλαν νωρίς τη μετάδοση, είδαν μειωμένη θνησιμότητα και λιγότερες οικονομικές ζημιές», αναφέρεται στην επιστολή. Η ανησυχία των ειδικών έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να αποφάσισε να μην επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ως εκ τούτου, η χώρα έχει πλέον σημειώσει ρεκόρ μολύνσεων από κορωνοϊό, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον.
Προσέγγιση «vaccines-plus»
Η ομάδα επιστημόνων, η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας από κορυφαία πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο, υποστήριξε μια προσέγγιση «vaccines-plus» («εμβόλια+»): συνδυασμό, δηλαδή, του εμβολιασμού κατά της Covid-19 με άλλα μέτρα, όπως μάσκες, καλύτερο αερισμό στους εσωτερικούς χώρους, καθορισμό κριτηρίων σχετικά με τους περιορισμούς που χρειάζεται να επιβληθούν, καθώς και οικονομική υποστήριξη, για να είναι δυνατή η απομόνωση όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή τους, η ομάδα επιστημόνων τονίζει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα πρέπει επίσης να κηρύξει τον νέο κορωνοϊό «αερομεταφερόμενο παθογόνο», ώστε να εξαλειφθεί η σύγχυση γύρω από την ασθένεια, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή των εμβολίων.