Σε ένα «επαναστατικό» σχέδιο προχωρά η σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να καταπολεμήσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με τις βίαιες συμμορίες, ανακοινώνοντας σήμερα πως σκοπεύει να ελαφρύνει τις ποινές για τους… μετανοημένους κακοποιούς.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον παρουσίασε σχέδιο νόμου για τους «μάρτυρες-κλειδιά», με στόχο να «σπάσει την κουλτούρα της σιωπής» στις συμμορίες που τα τελευταία χρόνια εμπλέκονται σε μια «έκρηξη» αιματηρών επεισοδίων για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το σύστημα προβλέπει μειωμένες ποινές στην περίπτωση που κάποιος κατηγορούμενος συμβάλλει στις έρευνες «ώστε να τον συμφέρει η συνεργασία με την αστυνομία», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Έτσι, από σήμερα κιόλας, κακοποιοί και εγκληματίες στη Σουηδία μπορούν να δουν τις ποινές τους να μειώνονται, εάν συνεργαστούν με τους ερευνητές της δικής τους υπόθεσης, αλλά όχι βοηθώντας να συλληφθούν άλλοι. Ο νόμος προτείνει, επίσης, βαρύτερες ποινές για όσους επιδίδονται σε εκφοβισμό των μαρτύρων και την παρεμπόδιση του έργου των ερευνητών. «Αυτοί που επιτίθενται στους καταγγέλλοντες και στους μάρτυρες δεν επιτίθενται μόνο σε εκείνους, αλλά και στο δικαστικό σύστημα στο σύνολό του», δήλωσε ο Γιόχανσον.
Μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους φόνους από πυροβολισμούς
Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία, που φημίζεται ότι είναι μια φιλήσυχη χώρα, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κύμα περιστατικών με αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που αποδόθηκαν σε μαφιόζικες συμμορίες. Μόνο μέσα στο 2021, έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι στη χώρα σε 346 περιστατικά με πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία, κατατάσσοντας τη Σουηδία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες ανθρωποκτονίες από πυροβολισμούς.
Τον περσινό Οκτώβριο, η δολοφονία σε μια πλούσια γειτονιά της Στοκχόλμης ενός από τους διασημότερους νεαρούς ράπερ της χώρας, του 19χρονου Έιναρ (κεντρική φωτό), έδωσε διεθνή απήχηση στο φαινόμενο. Η πλειονότητα των θυμάτων, πάντως, είναι νέοι από κακόφημες γειτονιές μεγάλων σουηδικών πόλεων.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που κατηγορείται για προβληματική αντιμετώπιση του προβλήματος, είχε ήδη υιοθετήσει πέρυσι το καλοκαίρι νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για νεαρούς εγκληματίες ηλικίας 18 έως 20 ετών. Και άλλες προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Γιόχανσον.