Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση από το 2014, θα αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2022 για να αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας.
Αν και απέχουμε μήνες από αυτό, αρκετοί πολιτικοί ήδη διαφημίζονται ως διάδοχοί του. Με τις εντάσεις να αυξάνονται μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας, η επιλογή της ηγεσίας του ΝΑΤΟ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά σε κάθε… δελφίνο μέσω του Russia Today (άρα όχι ακριβώς… δυτική οπτική), σε συνδυασμό με κάποιες εκτιμήσεις ως προς τα επιδιωκόμενα σήματα που θα έστελνε το ΝΑΤΟ εάν επέλεγε έναν εξ αυτών.
Τερέζα Μέι
Εάν διοριζόταν ως διάδοχος του Στόλτενμπεργκ, η Μέι, η οποία υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2016 έως το 2019, θα γινόταν η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του ΝΑΤΟ – κάτι που από μόνο του θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο.
Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία επιθυμεί να επιβεβαιωθεί περισσότερο ως ευρωπαϊκός και υπερατλαντικός παίκτης, επομένως η εκλογή της Μέι θα μπορούσε να βοηθήσει το Λονδίνο να σταθεροποιήσει τη θέση του ως τέτοιος.
Ωστόσο, η Γαλλία μπορεί να μην επιθυμεί απαραίτητα να δει έναν Βρετανό στην κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ. Μια αμερικανική συντηρητική δεξαμενή σκέψης, το Heritage Foundation, δημοσίευσε ένα άρθρο τον περασμένο μήνα, όπου οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι το Παρίσι θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να απορρίψει μια βρετανική υποψηφιότητα ως αντίποινα για τη συμφωνία AUKUS, η οποία οδήγησε σε παραγκωνισμό της Γαλλία από την συμφωνία υποβρυχίων αξίας δολαρίων με την Αυστραλία. Και ενώ ήταν κυρίως η Ουάσιγκτον και η Καμπέρα που ανέτρεψαν τα σχέδια του Παρισιού, η Βρετανία επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι φτωχές διαπραγματευτικές ικανότητες της Μέι κατά τη διάρκεια του Brexit, που χλευάστηκαν από πολλούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να κάνουν πολλούς να αναρωτηθούν αν μπορεί να ανταποκριθεί στη δουλειά.
Μαρκ Ρούτε
Ο Ρούτε είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κατέχοντας αυτή τη θέση ισχύος από το 2010. Η υποψηφιότητά του μπορεί να φαίνεται λογική, καθώς η χώρα που εκπροσωπεί είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ. Ήταν επίσης πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις δυτικές ελίτ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και την αποστολή «αμυντικών όπλων» στο Κίεβο.
Και παρόλα αυτά, έχοντας εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας στα μέσα Δεκεμβρίου μετά από σκληρές συνομιλίες για τον συνασπισμό, ο Ρούτε μπορεί να μην μπει στον πειρασμό να ανταλλάξει το γραφείο του με αυτό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ μετά από μισό χρόνο.
Κάγια Κάλας
Η Κάλας, η οποία είναι πρωθυπουργός της Εσθονίας εδώ και ένα χρόνο, είναι άλλη μια γυναίκα που μπήκε στη λίστα. Είναι γνωστή για τη σκληρή της στάση απέναντι στη Ρωσία, επικρίνοντας τους συμμάχους Ευρωπαίους για την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Σύμφωνα με την Εσθονή πρωθυπουργό, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν ήταν ποτέ οικονομικό έργο, αλλά περισσότερο γεωπολιτικό.
Η Εσθονία επιλέγει επίσης όλα τα σωστά πλαίσια ως χώρα, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των εθνών που ξοδεύουν το 2% ή περισσότερο του ΑΕΠ τους στην άμυνα – ο στόχος του ΝΑΤΟ, στον οποίο μόνο λίγα κράτη μέλη έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν. Εξάλλου, η Εσθονία είναι μια πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Ανατολική Ευρώπη, σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, επομένως το να υπάρχει κάποιος από τη χώρα στην κορυφή του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η στρατιωτική συμμαχία σοβαρολογεί για την επέκτασή της προς τα ανατολικά.
Εκτός από την Κάλας, η πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Καλιουλάιντ, έχει επίσης διαφημιστεί από τα μέσα ενημέρωσης ως πιθανή διάδοχος του Στόλτενμπεργκ.
Φεντερίκα Μογκερίνι
Μια ακόμα γυναίκα στη λίστα, η Ιταλίδα πολιτικός έκανε όνομα στη διεθνή σκηνή ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, υπηρετώντας με αυτή την ιδιότητα μέχρι το 2019. Το να αναλάβει η Ιταλία την ηγεσία του ΝΑΤΟ θα φαινόταν λογικό.
Εξάλλου, η χώρα είχε μόνο μία φορά άνθρωπο της στο τιμόνι του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η συμφιλιωτική στάση της Μογκερίνι απέναντι στην Κίνα, όπως αναφέρθηκε από διάφορα ΜΜΕ νωρίτερα πέρυσι, θα μπορούσε να καταστήσει απίθανη την υποψηφιότητά της.
Κλάους Γιοχάνις
Ο Γιοχάνις, νυν πρόεδρος της Ρουμανίας, έχει επίσης μερικούς άσους στο μανίκι του. Αρχικά, η χώρα του βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες και επίσης, η Ρουμανία βρίσκεται γεωγραφικά στην Ανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία εάν κάποιος από τη Ρουμανία εκλεγόταν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, η Μόσχα προσέγγισε τη στρατιωτική συμμαχία τον περασμένο μήνα, ζητώντας την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και του υλικού του ΝΑΤΟ από αυτήν ακριβώς τη χώρα.