Το αιματηρό περιστατικό που στέρησε τη ζωή σε δύο ανθρώπους έλαβε χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, το βράδυ της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου σε καφέ-μπαρ του χωριού Γρανίτνε, της περιφέρειας του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Όπως προκύπτει από την κάλυψη του ανταποκριτή στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, όλα ξεκίνησαν όταν ένας μεθυσμένος στρατιωτικός, διαπληκτίστηκε έντονα με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τον βγάλει έξω από το κατάστημα. Μια παρέα τεσσάρων ντόπιων, που γνώριζαν τον ιδιοκτήτη, τον ακολούθησαν έξω. Ο μεθυσμένος στρατιωτικός, που φορούσε πολιτικά λόγω άδειας, έβγαλε όπλο και πυροβόλησε, σκοτώνοντας δύο από τους τέσσερεις θαμώνες και τραυματίζοντας άλλους δύο.
Η ταυτότητα των θυμάτων
Στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, το Ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε σχετική ανακοίνωση δια της οποίας γίνεται γνωστό πως οι άνδρες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατιωτικού ήταν ομογενείς.
Θύματα της επίθεσης ήταν ο 43χρονος Τσιόρμαν Μαξίμ και ο 46χρονος Βιτάλι Ρεούτσκι. Τα ονόματά τους έγιναν γνωστά και από αναρτήσεις συγγενών και φίλων, που τους αποχαιρετούσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα όμως με δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην Ουκρανία, κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, μόνο ένας από τους δύο θανόντες είχε ελληνική καταγωγή, και αυτός ήταν ο 43χρονος Τσιόρμαν Μαξίμ. Η κ. Προτσένκο-Πιτσατζή παρέστη στην κηδεία του εκλιπόντος και επικοινώνησε με την οικογένειά του.
Το ρεπορτάζ του Ονισένκο επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της Προέδρου, και μας πληροφορεί ότι ο Τσιόρμαν ήταν από το χωριό Γρανίτνε και ο φίλος του, Ρεούτσκι, από το γειτονικό χωριό Μίρνε. Μάλιστα, ο Βιτάλι Ρεούτσι ήταν ένστολος και πιο συγκεκριμένα μέλος της Ουκρανικής Εθνοφρουράς (Національної гвардії України).
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται επίσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, ένας ακόμη Έλληνας, ο οποίος είναι γιος του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Γρανίτνε. Ο τέταρτος δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Πρόκειται για τους Αλεξάντρ Νμίτριεφ και Αλεξάντρ Χαϊτούλοφ.
Τα κίνητρα της δολοφονίας
Μετά το αιματηρό περιστατικό διαδόθηκε ότι η επίθεση κατά των Ελλήνων της Αζοφικής είχε εθνικιστικά κίνητρα, δηλαδή, ότι τα θύματα δέχθηκαν επίθεση από εθνικιστές Ουκρανούς επειδή είχαν φιλορωσικά αισθήματα. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται.
Όπως σημειώνει και ο Ονισένκο, ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης δεν ήταν Έλληνας και άνηκε στην Ουκρανική εθνοφρουρά.
Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο καθιστά σαφές πως το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και ουδεμία σχέση έχει με την κλιμάκωση στη γραμμή των συγκρούσεων.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην Ουκρανία ξεκαθάρισε και με δηλώσεις της στην ιστοσελίδα pontosnews.gr ότι μόνο ο ένας εκ των δύο θυμάτων είχε Ελληνική καταγωγή, ο γεννηθείς το 1979 Τσιόρμαν Μαξίμ. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον ανταποκριτή στο Κίεβο κ. Κώστα Ονισένκο.
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης, η πρόεδρος τόνισε ότι το περιστατικό ήταν τυχαίο και δεν έχει σχέση με εθνικές διαφορές. Συγκεκριμένα ανέφερε:
Το συμβάν ήταν τυχαίο. Το κέντρο του χωριού είναι το μοναδικό μέρος, όπου μπορούν να μαζεύονται οι κάτοικοι του. Δεν έχει να κάνει με τις εθνικές διαφορές. Οι τρεις στρατιώτες ήταν υπό επήρεια της μέθης. Ένας από αυτούς άνοιξε πυρ έξω από το καφενείο του χωριού τραυματίζοντας και σκοτώνοντας κόσμο.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες δημοσιογράφους να μη δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στην επίθεση, ενώ ζήτησαν στις δηλώσεις τους την κάλυψη των τεκτενόμενων στην Ουκρανία με βάση τους κανόνες που ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία.