Πούτιν: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά… δεν έχουμε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις»

H Ρωσία άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για διάλογο με τη Δύση

Must Read

Τρεις ολόκληρες ώρες διήρκησε η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο, με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και τρόμο στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο, ωστόσο όπως τόνισε δεν έχει υπάρξει έως τώρα εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που ο ίδιος υπέβαλλε.

Ο Σολτς εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συνάντηση σημειώνοντας ότι «Το πιο σημαντικό είναι να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μέσω καλών συζητήσεων μεταξύ μας» και πρόσθεσε: «είναι απόλυτο καθήκον μας ως αρχηγών κυβερνήσεων να μην δει η Ευρώπη αποκλιμάκωση σε πόλεμο».

Από πλευράς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της διαπραγμάτευσης: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε περαιτέρω. Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων» σημείωσε «ωστόσο», όπως τόνισε «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει πόλεμο γι’ αυτό και απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, τις οποίες όπως διευκρίνισε δεν έχει λάβει ακόμα και τα αιτήματα της Ρωσίας δεν έχουν ικανοποιηθεί.

«Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024» σημείωσε αναφερόμενος στον αγωγό «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα.

Μάλιστα ο Πούτιν δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί περαιτέρω με το Βερολίνο προσθέτοντας ότι η «είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ρωσίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας μετά την Κίνα».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το ζήτημα με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλυθεί άμεσα, παρά το γεγονός ότι απέχει πολύ από το να ξεκινήσει η αίτηση για την ένταξής της: «Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα τώρα, πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι η ανησυχία μας θα ακουστεί από τους εταίρους μας και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη». Παράλληλα ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι είναι έτοιμη να συζητήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια των πυραύλων.

Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση, αναφέροντας ότι «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτη». Αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream 2 ο οποίος θα αναπτυχθεί μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο Σολτς υποστήριξε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί για τη  μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο ένας επερχόμενος πόλεμος θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Επιφυλάξεις από το ΝΑΤΟ

Tην ίδια ώρα το ΝΑΤΟ συνεχίζει να παραμένει «επιφυλακτικό» με τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας. Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» και σημείωσε ότι η διπλωματία με τη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, τονίζοντας ότι όλα δείχνουν ότι η Ρωσία είναι σε ετοιμότητα να επιτεθεί στην Ουκρανία: «Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση. Πρόκειται για την πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες» τόνισε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This