Το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ανακοινώθηκε και υπεγράφη η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή και κινητοποίηση.
Ήδη πολλές χώρες έθεσαν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους σε επιφυλακή και συνεδριάζουν εκτάκτως, ενώ η Ελλάδα θα αντιδράσει… την Τρίτη, με την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διαβάστε ακόμα: ΕΕ: Αντίδραση στη «βόμβα» Πούτιν με κοινή δήλωση Μπορέλ, Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν
Αμερικανικές κυρώσεις, αλλά όχι στη Ρωσία
«Ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα εκτελεστική εντολή η οποία θα απαγορεύσει τις νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς, προς, από ή στις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες οντότητες νωρίτερα απόψε», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Διαβάστε ακόμα: Πληροφορίες για εισβολή του ρωσικού στρατού στις αυτόνομες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας
Το διάταγμα θα προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων «σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι.
Η Ψάκι είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία (σ.σ. αλλά όχι για την αναγνώριση).
A statement by Press Secretary Jen Psaki on Russian announcement on Eastern Ukraine: https://t.co/nw7DXhtAVF
— The White House (@WhiteHouse) February 21, 2022
Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σχολίασε: «Η αναγνώριση από το Κρεμλίνο των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως «ανεξάρτητων» απαιτεί ταχεία και σταθερή απάντηση και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα σε συντονισμό με τους εταίρους».
Kremlin recognition of the so-called “Donetsk and Luhansk People’s Republics” as “independent” requires a swift and firm response, and we will take appropriate steps in coordination with partners.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 21, 2022
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τη ρωσική απόφαση – «Πρόσχημα εισβολής»
Σε δήλωσή του ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η αναγνώριση της Ρωσίας, «υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι μέρος», ενώ τη χαρακτήρισε ως «πρόσχημα εισβολής».
I condemn #Russia recognition of Donetsk/Luhansk in #Ukraine. It erodes efforts to resolve the conflict & violates Minsk agreements. #NATO supports Ukraine sovereignty & territorial integrity. We urge Moscow to stop fuelling conflict & choose diplomacy. https://t.co/H4yczPG8XM
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 21, 2022
Υπενθύμισε ότι το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, «επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και σημείωσε ότι «το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας».
«Η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία», αναφέρει ακόμα στη δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Και καταλήγει: «Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις».
ΟΗΕ: «Ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.
«Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.
Γερμανία: «Θα αντιδράσουμε»
Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε με τη σειρά της την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Die Anerkennung der separatistischen „Volksrepubliken" in der Ostukraine durch Präsident Putin macht jahrelange Bemühungen im Normandie-Format & der OSZE willentlich zunichte. Wir werden auf diesen Völkerrechtsbruch reagieren & stimmen uns mit Partnern ab. https://t.co/8uyLpb9WGF
— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) February 21, 2022
«Η σημερινή αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση στην τρέχουσα διένεξη. Προσπάθειες ετών στο Σχήμα της Νορμανδίας και στον ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκοπίμως και χωρίς κατανοητό λόγο. Η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης δέχεται τεράστιο πλήγμα», αναφέρεται ακόμα στη δήλωση της Μπέρμποκ.
Η Γερμανία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας «εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για αυτό συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας. Από το 2014 η Ρωσία έχει δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και των σχετικών σχημάτων διαπραγματεύσεων, του Σχήματος της Νορμανδίας και της τριμερούς Ομάδας Επαφής με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ. Η Ρωσία έχει επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Ψηφίσματος αρ. 2202. Με την αποψινή της απόφαση, η Ρωσία αθετεί όλες αυτές τις δεσμεύσεις προς τη διεθνή κοινότητα».
«Καλούμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Μινσκ. Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει το απειλητικό στρατιωτικό σκηνικό στα σύνορα της Ουκρανίας. Προειδοποιούμε ρητά εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας», καταλήγει η ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Βρετανία: « Η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη»
«Η Ρωσία επέλεξε την αντιπαράθεση αντί για τον διάλογο και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας», δήλωσε η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι με την ενέργειά της αυτή η Ρωσία σήμανε το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ και ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα γίνουν γνωστές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Tomorrow we will be announcing new sanctions on Russia in response to their breach of international law and attack on Ukraine's sovereignty and territorial integrity.
— Liz Truss (@trussliz) February 21, 2022
«Η αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ΄ και της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ’ ως ανεξάρτητα κράτη δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση για τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό το βήμα… σηματοδοτεί το τέλος στη διαδικασία του Μινσκ», δήλωσε η Τρας.
Και πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει ένα μονοπάτι αντιπαράθεσης αντί για τον διάλογο. Θα συντονίσουμε την απάντησή μας με τους συμμάχους. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».
My statement condemning Russia’s recognition of the ‘Donetsk People’s Republic’ and ‘Luhansk People’s Republic’ as independent states 👇 pic.twitter.com/e0y3LNu29X
— Liz Truss (@trussliz) February 21, 2022