Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς είναι χιλιάδες οι Ελληνες πολίτες και οι ομογενείς που ζουν στη ζώνη του πυρός.
Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε μόνιμη επικοινωνία με την πρεσβεία και τα προξενεία μας στην Ουκρανία, δίνοντας οδηγίες για το πώς θα απεγκλωβιστούν οι Ελληνες σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή τους. Δεν είναι, όμως, μια εύκολη εξίσωση καθώς οι Ελληνες -πολλοί εκ των οποίων με πολυμελείς οικογένειες- δεν μπορούν να τα εγκαταλείψουν όλα μέσα σε λίγες ώρες και παραμένουν ελπίζοντας να επικρατήσει η λογική.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στην «Espresso» ο ομογενής ζωγράφος Βασίλης Στεπανένκο, ο οποίος ζει στο Κίεβο και εργάζεται ως μεταφραστής ελληνικών λογοτεχνικών έργων: «Τα αεροπλάνα κατέστρεψαν το πρωί (σ.σ.: χθες) το αεροδρόμιο δίπλα στην πόλη. Παραμένουμε στα σπίτια μας και ελπίζουμε να σταματήσει όλο αυτό…» Στην ερώτηση εάν οι Ελληνες έχουν επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες για τον απεγκλωβισμό τους, μας είπε πως «δεν είναι εύκολο να τα αφήσεις όλα και να φύγεις, έχουμε παιδιά, εγγόνια δεν είναι εύκολο. Εγώ κάθομαι στο διαμέρισμά μου και κοιτάω από το παράθυρο. Δεν μπορώ να φύγω».
Ανοιχτή πόρτα
Τα προηγούμενα 24ωρα σύλλογοι ομογενών μας είχαν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του συλλόγου ελληνοουκρανικής φιλίας «Ο Φάρος», με έδρα την Πάτρα, Μιχάλη Ροδόπουλο και είχαν ρωτήσει με επιστολή τους αν υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών και μητέρων. «Τους απαντήσαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων, ωστόσο μας πρόλαβε η εισβολή και έκλεισε ο δρόμος για την Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε πάντα την πόρτα μας ανοιχτή, όπως είχαμε κάνει το 2014 με την Κριμαία», είπε στην «Epsresso» ο πρόεδρος, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ομογενείς, τους οποίους ο ίδιος υπολογίζει σε τουλάχιστον 400.000. Χθες, μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συγκάλεσε σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο για την προστασία του ελληνικού στοιχείου.
Επτασφράγιστο μυστικό
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο αναφέρουν ότι υπάρχει μη ανακοινώσιμο σχέδιο εκκένωσης για όσους θελήσουν να αποχωρήσουν, το οποίο κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Το σχέδιο αυτό αναπροσαρμόζεται συνεχώς, ανάλογα με τις εξελίξεις. Το βλέμμα είναι στραμμένο και στα οκτώ πλοία με ελληνική σημαία και ένα ελληνόκτητο με σημαία Μάλτας που βρίσκονται στην περιοχή, στα οποία υπηρετούν συνολικά 66 Ελληνες ναυτικοί. Από αυτά, δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τρία στο Στενό του Κερτς και τρία στο Νοβοροσίσκ, ενώ το ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό και υπάρχει συνεχής επικοινωνία του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΥΕΝ με τους πλοιάρχους και τους υπευθύνους ασφαλείας των εταιριών.
Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα δεκάδες Ουκρανοί
Ο φόβος ότι δεν θα ξαναδούν τις οικογένειές τους και η αγωνία για την επόμενη μέρα στην πατρίδα τους, που από χθες τα ξημερώματα «σφυροκοπείται» από τις ρωσικές δυνάμεις, έχουν κυριεύσει τους Ουκρανούς που ζουν στην Ελλάδα ή την επισκέφθηκαν ως τουρίστες και πλέον δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Νωρίς χθες το πρωί πλήθος Ουκρανών συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία της χώρας στη Φιλοθέη, ζητώντας να ενημερωθούν με ποιον τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Ηρθα να κάνω γενέθλια στον πατέρα μου εδώ στην Ελλάδα, αλλά έχουν κλείσει όλα και δεν μπορούμε να πάρουμε το αεροπλάνο και να επιστρέψουμε στην Ουκρανία» ανέφερε ένας κάτοικος Κιέβου, που επικοινωνούσε από τα ξημερώματα με συγγενείς και φίλους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μόνο μέσω ίντερνετ μιλάμε. Μας λένε ότι από τις 5 ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί. Προς το παρόν είναι καλά, αλλά υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες. Φαγητό υπάρχει, ίντερνετ υπάρχει, ρεύμα έχουν, αλλά επικρατεί πανικός» περιγράφει ο νεαρός Ουκρανός και δείχνει τις ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από τα ATM στο Κίεβο, αλλά και τα θραύσματα από τους πυραύλους που έπληξαν το χωριό του, 200 χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, ένας άλλος Ουκρανός, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μητέρα, τον αδελφό και τα ανίψια του που είναι ακόμη στο Τσερνιβτσί. «Ανησυχούν όλοι ότι θα επεκταθεί ο πόλεμος και εκεί» λέει και εξηγεί πως, παρά τον αρχικό πανικό, οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος να γυρίσει στην Ουκρανία και να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του, αν χρειαστεί. «Ο κόσμος είναι πολύ στενοχωρημένος, έκλεισαν οι τράπεζες, δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά, εκεί όπου μένω είναι γεμάτο στρατιώτες που περπατάνε στην πόλη. Υπάρχουν ουρές στα σούπερ μάρκετ…» περιγράφει μια γυναίκα που ζει τα τελευταία 27 χρόνια στην Αθήνα, αλλά από τα ξημερώματα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συγγενείς της στην Ουκρανία.
People rest in the Kyiv subway, using it as a bomb shelter Feb. 24, 2022. Russia has launched a full-scale invasion of Ukraine, unleashing airstrikes and sending troops and tanks from multiple directions in a move that could rewrite the world's geopolitical landscape. pic.twitter.com/IFR5VPajLF
— Emilio Morenatti (@EmilioMorenatti) February 24, 2022
Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα Ανατόλι Κουτσίρκο δήλωσε ότι αρκετοί Ουκρανοί είναι διατεθειμένοι να πάνε στην πατρίδα τους προκειμένου να ενταχθούν στις λίστες των εθελοντών και να πολεμήσουν για τη χώρα τους. Οπως είπε, η αναχώρηση για Ουκρανία γίνεται μόνο με λεωφορεία ή αυτοκίνητα, καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα δεκάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μοναστηρακίου αλλά και έξω από το ρωσικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες της χώρας τους και πανό που έγραφαν «Πούτιν, φύγε από την Ουκρανία», εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πατρίδα τους που το τελευταίο 24ωρο έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.
Dozens of people huddle for shelter in a subway station in Kharkiv, Ukraine, amid the ongoing invasion and shelling by Russia. https://t.co/O9GEknGIfQ pic.twitter.com/7BOJYNXsOb
— ABC News (@ABC) February 24, 2022