Εμπροσθοφυλακή της ΕΕ σε ότι αφορά τις σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας φαίνεται ότι είναι ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ λε Ντριάν, ο οποίος μετά τη χθεσινή υπενθύμιση στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το NATO (σ.σ. αυτό που έλεγε ο Μακρόν πως είναι εγκεφαλικά νεκρό…) είναι πυρηνική υπερδύναμη, σήμερα χαρακτήρισε τον Ρώσο Πρόεδρο «πολεμικό αγκιτάτορα».
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας πολεμικός αγκιτάτορας και η σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στην Μολδαβία και την Γεωργία. Ανησυχούμε για την συνέχεια … Κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τον Πούτιν. Δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μόνος σε αυτόν τον κόσμο, να είναι ο μόνιμος επιτιθέμενος», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter και κατήγγειλε ρωσική παρεκτροπή στην ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών.
.@JY_LeDrian : "Nous faisons tout pour arrêter Vladimir Poutine. Il ne pourra pas continuer à être seul dans ce monde, à être l'agresseur permanent." #le79Inter pic.twitter.com/nTXhciUcPp
— France Inter (@franceinter) February 25, 2022
Ο Λε Ντριάν εξέφρασε την ετοιμότητα της Γαλλίας να… σώσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αν αυτό κριθεί απαραίτητο: «Η ασφάλεια του προέδρου Ζελένσκι είναι κεντρικό στοιχείο σε αυτό που συμβαίνει …Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε, αν καταστεί αναγκαίο».
.@JY_LeDrian : "La sécurité du président Zelensky est un élément central de ce qu'il se passe, et nous sommes en situation de pouvoir l'aider si nécessaire, mais il importe qu'il tienne sa place." #le79Inter pic.twitter.com/gtWX0sVBGW
— France Inter (@franceinter) February 25, 2022
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σχολίασε ακόμα καταφερόμενος εναντίον του Πούτιν: «Ο πόλεμος είναι ολοκληρωτικός. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να βγάλει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών».
Σε ρωσικά χέρια το νησί Ζμίνι
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί Ζμίνι, στη Μαύρη Θαλασσα, αφού παραδόθηκαν 82 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί,» ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 13 συνοριοφύλακες που βρίσκονταν στο νησί, το οποίος βρίσκεται νότια του λιμανιού της Οδησσού, σκοτώθηκαν από τα πυρά ρωσικού πολεμικού πλοίου.
Κίεβο: Η Ρωσία έπληξε 33 πολιτικούς στόχους
«Η Ρωσία βομβάρδισε 33 πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία τις προηγούμενες 24 ώρες», ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς το Κίεβο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι δεν πλήττουν πολιτικούς στόχους. Όμως 33 πολιτικοί στόχοι έχουν πληγεί τις προηγούμενες 24 ώρες», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τον Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές για την φύλαξη του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ – Ανησυχία για τη ραδιενέργεια
«Η Ρωσία θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οποίος καθησύχασε λέγοντας πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.
Russia's Defense Ministry confirms it's in full control of Chernobyl, says radiation levels are normal
— BNO News (@BNONews) February 25, 2022
Νωρίτερα, η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.
Σε νεότερη ανακοίνωσή της ωστόσο, η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με την διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας τη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.
«Οι συνθήκες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν μεταβληθεί», διευκρινίζει η ουκρανική υπηρεσία.
Ukraine's nuclear agency says reported increase in radiation at Chernobyl nuclear power plant caused by soil disturbances, no damage to nuclear facilities pic.twitter.com/aqV94RP3jd
— BNO News (@BNONews) February 25, 2022
«Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 118 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ακόμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ.
Σείεται το Κίεβο – Πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτίρια
Μάχες μαίνονται σήμερα το πρωί σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
WATCH: Russian military vehicles driving in northern Kyiv pic.twitter.com/TupEK3Zsjy
— BNO News (@BNONews) February 25, 2022
Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.
WATCH: Heavy gunfire heard in northern Kyiv, where Russian forces have been seen pic.twitter.com/oKQfyv76FV
— BNO News (@BNONews) February 25, 2022
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.
Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα: «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.
Πυρά εν τω μεταξύ ακούστηκαν κοντά στη συνοικία του Κιέβου στην οποία βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press.
Σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα πως περιμένει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στο Κίεβο στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Κάτοικοι της πόλης κλήθηκαν να μεταβούν σε καταφύγια στη διάρκεια συναγερμού για αεροπορική επιδρομή.
Σύμφωνα με το RIA, ο κυβερνήτης της νότιας ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ δήλωσε εξάλλου σήμερα πως επτά κτίρια κατοικιών στην περιφέρειά του υπέστησαν ζημιές από πυρά πυροβόλων προερχόμενα από την Ουκρανία.
📸| Damage to residential areas in #Kiev, where violent explosions took place at night. pic.twitter.com/6UUFzLhbe8
— EHA News (@eha_news) February 25, 2022
Μάχες παντού
Νωρίτερα σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».
Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.
«Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες», σημείωσε.
«Η Λευκορωσία βοηθάει τη Ρωσία»
Οι αρχηγοί των επιτελείων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν σήμερα πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Γκομέλ στη Λευκορωσία για να μεταφέρει στρατεύματα και να επιτεθεί στο Κίεβο εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.
«Για να εκφοβίσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ο εχθρός επιλέγει όλο και περισσότερο να καταστρέψει πολιτικές υποδομές και κατοικίες», ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Flaş… Ruslar #Kiev'i kuşattı!
— MedyaTava (@medyatavacom) February 25, 2022
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατεύματα προχωρούν προς το Κίεβο από αρκετές κατευθύνσεις καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν μάχες γύρω από τη Μαριούπολη στο νότο και το Χάρκιβ (Χάρκοβο) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Ο εχθρός, αφού απωθήθηκε από τους υπερασπιστές του Τσέρνιγιβ, επιδιώκει να παρακάμψει την πόλη για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό παίρνει την κατεύθυνση Κοσολτέτς-Μπρόβαρι και Κονοτόπ-Νεζίν-Κίεβο. Το Κονοτόπ έπεσε», ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο.
Ανοιχτή γραμμή Μόσχας-Ντονμπάς
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αργότερα σήμερα στη Μόσχα.
Οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο αγωγού παροχής νερού στην Κριμαία
Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.
«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (…) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός.
آليات الجيش الروسي في منطقة القرم تستعد للمشاركة في غزو أوكرانيا.#Kiev #Ukraine #Russia #أوكرانيا #القرم #StandWithUkraine pic.twitter.com/iCOesUiJCx
— الرادار الأمازيغي🔻 🔻 🔻 (@rd_amz) February 25, 2022
Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.
Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κριμαίας, μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί εντός 48 ωρών.
Διαβάστε ακόμα:
- «Δεν μπορώ να φύγω από εδώ» – Κραυγή αγωνίας από ομογενείς Έλληνες στη ζώνη του πυρός
- Στο «αέρα» 45 ελληνικές εταιρίες στην Ουκρανία
- Έλληνες celebrities σχολίασαν μέσω social media την εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία
- Οι Anonymous κηρύσσουν «κυβερνοπόλεμο» κατά της Ρωσίας
- Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Πως θα ενισχύσει στρατιωτικά η Γερμανία το NATO
- Ο πόλεμος έφερε ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα!
- Ζελένσκι: «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς» – «Μείναμε μόνοι μας, στη Δύση φοβούνται»
- Αυτή η εικόνα κάνει το γύρο του διαδικτύου
- «Τρελή κούρσα» ανόδου για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό
- Η παρακμή της Δύσης