Πλάνα από βιντεοπαιχνίδια κυκλοφόρησαν ως «βίντεο από την Ουκρανία»

Κλιπ από το «Arma III» και το «Digital Combat Simulator» κατέκλυσαν το διαδίκτυο

Must Read

Αρκετά βίντεο που έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιγράφοντας πλάνα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποκαλύφθηκε ότι ήταν αποσπάσματα από παιχνίδια.

Μια αναφορά του Bloomberg αποκάλυψε ότι μερικά από τα βίντεο με τις περισσότερες προβολές στο κανάλι παιχνιδιών του Facebook, ήταν κλιπ που διαδίδονταν ως επί τόπου πλάνα στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. Τα βίντεο φέρεται να είδαν περισσότερα από 110.000 άτομα και κοινοποιήθηκαν περισσότερες από 25.000 φορές πριν κατέβουν.

Ωστόσο, έφτασαν σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με τίτλους όπως «Η Ουκρανία εκτοξεύει πυραύλους για να αναχαιτίσει πυρά ρωσικού αεροσκάφους» και «Έντονη αερομαχία στον ουρανό της Ουκρανίας».

Το πρώτο βίντεο που έγινε viral την περασμένη Πέμπτη υποτίθεται έδειχνε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο να εκτελεί βομβαρδισμό, ενώ αποφεύγει τα πυρά από αντιαεροπορικά συστήματα. Ωστόσο, το βίντεο αποδείχθηκε ότι ήταν απόσπασμα από το παιχνίδι στρατιωτικής προσομοίωσης «Arma III».

Ένα άλλο βίντεο έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, όπου υποτίθεται ότι έδειχνε μια μάχη μεταξύ ενός ουκρανικού μαχητικού MiG-29 και ενός ρωσικού SU-35, με το τελευταίο να καταστρέφεται από πύραυλο.

Το βίντεο έγινε επίσης viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του αγγλόφωνου Twitter, με λεζάντα που υμνεί το «φάντασμα του Κιέβου» – έναν υποτιθέμενο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας που «κατάφερε να καταρρίψει μόνος του 6 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη».

Ωστόσο, σύντομα αποκαλύφθηκε ότι το υλικό ήταν ένα κλιπ από το «Digital Combat Simulator», με τον δημιουργό του αρχικού κλιπ να δηλώνει ρητά ότι αυτό έγινε στο «DCS» (το παιχνίδι προσομοίωσης πτήσης μάχης).

https://youtu.be/SBBJ_JzV8u4

Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι τα βίντεο φαίνονται ρεαλιστικά με την πρώτη ματιά, γεγονός που καθιστά κατανοητό γιατί πολλοί λαμβάνουν τέτοιες αναρτήσεις ως αληθείς και σπεύδουν να τις κοινοποιήσουν.

Ωστόσο αυτό επισημαίνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, με μη επαληθευμένα βίντεο να χρησιμοποιούνται ακόμα και από ειδησεογραφικά κανάλια και κυβερνητικές υπηρεσίες. Όπως για παράδειγμα, από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο χρησιμοποίησε μια εικόνα από το «Arma III» σε μια αναφορά του για τη Συρία το 2017 (και ρωσικά ΜΜΕ το έκαναν το 2018). Ή όταν το CNN έδειξε κλιπ από το παιχνίδι «Fallout» σε ένα ρεπορτάζ του σχετικά με το ρωσικό hacking το 2016.

Τα ρωσικά «φάουλ»
Η περίπτωση του Cnn

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This