Ένας πρώην αξιωματικός του Ναυτικού στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπό το καθεστώς ανωνυμίας και χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Fatih Yurtsever» (σ.σ. για λόγους ασφαλείας), καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936.
Με αφορμή το κάλεσμα του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Τουρκία να κλείσει τα στενά στα πλοία της Ρωσίας, ο Τούρκος απόστρατος γράφει:
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από 100.000 Ρώσους στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, αλλά αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να εισβάλει στη χώρα, εξαπέλυσε την Πέμπτη έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, προκαλώντας διεθνή καταδίκη.
Η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε μια συζήτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία εμποδίζοντας τη διέλευση ρωσικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, κάλεσε την Τουρκία να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία προς όφελος της Ουκρανίας, ενώ ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η Τουρκία πρέπει να «παραμείνει πιστή» στη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία είναι «πολύ σημαντικό για την ασφάλειά της».
«Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν πρέπει να εφαρμόζεται διαφορετικά κατόπιν πρότασης άλλων. Οποιοδήποτε λάθος βήμα μπορεί να έχει βαρύ τίμημα [στην Τουρκία]», προειδοποίησε ο Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η Άγκυρα έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων εάν απειληθεί ή κατά τη διάρκεια πολέμου. Θα μπορούσε η Τουρκία να κλείσει τα Στενά για τη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων;
Η Συνθήκη του Μοντρέ αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων το 1936 για τη ρύθμιση της διέλευσης από τα Στενά και τη θέσπιση ποσοτικών περιορισμών για τα μη παράκτια κράτη στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ η σύμβαση γενικά προωθεί την ελευθερία ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών, η Τουρκία διατηρεί τη δυνατότητα να κλείνει τα Στενά σε πολεμικά πλοία από εμπόλεμες χώρες σε περίπτωση πολέμου ή πιθανότητας επικείμενου πολέμου.
Σύμφωνα με το άρθρο 19 της σύμβασης, που δεσμεύει την Τουρκία, σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία θα κλείσει τα στενά στα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων:
«Σε καιρό πολέμου … τα πολεμικά σκάφη που ανήκουν σε εμπόλεμες Δυνάμεις δεν θα περνούν, ωστόσο, από τα Στενά εκτός από τις περιπτώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 25…».
Η Τουρκία μπορεί να ισχυριστεί ότι η ένοπλη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι «πόλεμος» και ως εκ τούτου, η Τουρκία μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ρωσία δεν είναι «εμπόλεμη δύναμη». Ωστόσο, η άρνηση να αναγνωρίσουμε την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία ως πόλεμο δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία δεν θα προβάλει τέτοιο επιχείρημα. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν η Τουρκία κλείσει τα Στενά σε ρωσικά και ουκρανικά πολεμικά πλοία, πρέπει να επιτρέψει σε αυτά τα πλοία να περάσουν από τα Στενά για να επιστρέψουν στις βάσεις τους και να ενωθούν με τους δικούς τους στόλους.
«Παρά την απαγόρευση διέλευσης που ορίζεται στην παράγραφο 2 παραπάνω, πολεμικά σκάφη που ανήκουν σε εμπόλεμες Δυνάμεις, είτε είναι Δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας είτε όχι, που έχουν διαχωριστεί από τις βάσεις τους, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές», σύμφωνα με τη σύμβαση. Ως εκ τούτου, ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται ακόμη στη Μεσόγειο και υπό τη διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να περάσουν από τα Στενά για να πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, δεν μπορούν να πλεύσουν από τη Μαύρη Θάλασσα πίσω στη Μεσόγειο.
Κατά συνέπεια, η Τουρκία, ως χώρα εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ, θα πρέπει να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, εκτός από το να επιτρέψει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο Θάλασσα υπό τη διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας για διέλευση στις κύριες βάσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα. Θάλασσα. Αυτή είναι η καταλληλότερη πορεία δράσης βάσει της συνθήκης. Εάν η Τουρκία δεν ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβίαση των διατάξεων της σύμβασης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να ακούσει το κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμείνει πιστός στη Συνθήκη του Μοντρέ και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.