Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η ΕΕ αναμένει την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «απευθείας» και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι «αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ γρήγορα από το Συμβούλιο και να ληφθεί η απόφαση για το αν θα ζητηθεί επείγουσα γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Νωρίτερα είχε ξανατεθεί σχετικό ζήτημα από την ηγεσία της ΕΕ και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών με ειδικές διαδικασίες.
Δικαίωμα παραμονής για έως 3 χρόνια στους Ουκρανούς
Η ΕΕ ετοιμάζεται να παράσχει στους Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ και η Ένωση χρειάζεται να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, χώρες-μέλη της ΕΕ, έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.
«Είναι καθήκον μας να δεχθούμε αυτούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Οι Υπουργοί της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη για να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες. Η οδηγία περί προσωρινής προστασίας της ΕΕ, που καταρτίστηκε μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια αλλά που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα, προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας, για ένα έως τρία έτη, σε όλα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης άδειας παραμονής, πρόσβασης σε εργασία, κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής κάλυψης.