Η Ελβετία η οποία διατηρούσε ουδέτερη στάση έως τώρα στο θέμα με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον Ρώσων, φαίνεται ότι υπέκυψε τελικά στις πιέσεις της Δύσης.
«Υπό το φως της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε στις 28 Φεβρουαρίου την απόφαση να υιοθετήσει τα πακέτα κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου» ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
Η Ελβετία υιοθέτησε επίσης οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με άμεση ισχύ, ανέφερε.
«Η Ελβετία επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και τον λαό της, θα διανείμει προμήθειες για τους ανθρώπους που έχουν διαφύγει στην Πολωνία» ανέφερε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της για διαμεσολάβηση στη σύγκρουση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Πιέσεις να ταχθεί υπέρ της Δύσης
Η Ελβετία χρειάστηκε να ακολουθήσει μια ελικοειδή γραμμή ανάμεσα στην επίδειξη αλληλεγγύης με τη Δύση για αυτό που αποκαλεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τη διατήρηση της παραδοσιακής ουδετερότητάς της που όπως λέει θα μπορούσε να την κάνει έναν ενδεχόμενο μεσολαβητή. Ωστόσο αντιμετώπιζε αυξανόμενη πίεση να ταχθεί σαφώς υπέρ της Δύσης και εναντίον της Μόσχας και να επιβάλει κυρώσεις.