Ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα όσους στέλνουν όπλα στην Ουκρανία – «Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει», απαντά ο Ζελένσκι

Σειρήνες και βομβαρδισμοί συγκλονίζουν για μια ακόμη νύχτα το Κίεβο, με πληροφορίες να μιλούν για χρήση βαλλιστικών όπλων από τους Ρώσους

Must Read

«Βροχή» από κυρώσεις εξακολουθεί να δέχεται η Ρωσία για μια ακόμη ημέρα, παρά το γεγονός ότι, προς στιγμήν, σταμάτησαν οι εχθροπραξίες στο ουκρανικό έδαφος, τουλάχιστον για όσο διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, οι οποίες, ουσιαστικά, οδήγησαν στη συμφωνία περί… πραγματοποίησης νέου γύρου επαφών.

Με το που ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων, πάντως, δεκάδες εκρήξεις συντάραξαν το Κίεβο, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν πως, λίγο μετά τις 18:00, υπήρξαν ισχυρές εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες, με τους κατοίκους να καλούνται να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

https://twitter.com/Bogdanyp__/status/1498348511603138562

Όσο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προς ώρας φαίνεται να ενοχλήθηκε κυρίως από το γεγονός της ενίσχυσης της Ουκρανίας σε όπλα και πυρομαχικά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και την Ελλάδα), με αποτέλεσμα να… εκτοξεύσει απειλές μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, προειδοποιώντας τες για συνέπειες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει σε έντονο ύφος πως «αυτοί που προμηθεύουν με φονικά όπλα την Ουκρανία, θα αναλάβουν την ευθύνη των όπλων που θα χρησιμοποιούν στη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», συμπληρώνοντας πως «τα βήματα που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση».

Εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να εφαρμοστούν τα εξής: άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, προστασία των αστικών υποδομών και εξασφάλιση των οδικών αξόνων, πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Νέο δραματικό διάγγελμα από τον Ζελένσκι

Με ένα νέο διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απευθύνει ένα ακόμη δραματικό μήνυμα, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Κίεβο για ακόμη μια νύχτα. «Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας, για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της», ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε νέα πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις – 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου κρουζ.

Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική στιγμή». Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλώνοντας πως «ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί 4.500 Ρώσοι στρατιώτες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα 16 παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, σημειώνοντας επίσης πως άλλα 45 έχουν τραυματιστεί.

Η Τουρκία κλείνει τα στενά

Σε προειδοποιήσεις περί περιορισμού της διέλευσης πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων προχώρησε τη Δευτέρα η Τουρκία, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε τα εξής: «Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, με την εν λόγω Συνθήκη να επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους. Όπως ανέφερε σχετικά το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε, επίσης, να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Έξωση» σε 12 Ρώσους διπλωμάτες από τον ΟΗΕ

Την εντολή να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Μαρτίου έλαβαν δώδεκα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια.

Ο Νεμπένζια πληροφορήθηκε την επικείμενη απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ με μήνυμα στο κινητό του, ενώ βρισκόταν σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας «αυτή είναι μια κακή είδηση».

Ο Ρώσος πρεσβευτής δεν διευκρίνισε αν μεταξύ των 12 είναι και ο ίδιος, ούτε τους λόγους που επικαλούνται οι ΗΠΑ, ούτε αν συνδέεται η απέλαση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα, πάντως, με μια ρωσική διπλωματική πηγή, η αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ αποτελείται από περίπου 100 άτομα.

Και νέες κυρώσεις στο τραπέζι

Για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων που θα είχαν «σοβαρές επιπτώσεις» για τη Ρωσία συζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με ξένους ηγέτες εντός και εκτός Ευρώπης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει πως συζητήθηκαν και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας.

Σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται πως οι ηγέτες υπογράμμισαν πως το πακέτο των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκε ως αποτέλεσμα της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας ήταν άνευ προηγουμένου και επανέλαβαν την έκκλησή τους στη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν με την Ουκρανία, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This