«Ο κύριος στόχος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι η άμυνα της χώρας έναντι μιας στρατιωτικής απειλής που δημιουργείται από τη Δύση και οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την αποστολή μέχρι να επιτύχουν τους δεδηλωμένους στόχους τους για αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της χώρας», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.
Μιλώντας σε ενημέρωση, ο Σόιγκου είπε ότι ο ρωσικός στρατός «δεν έχει πάει για να καταλάβει το ουκρανικό έδαφος» και τόνισε ότι τα στρατεύματα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσουν τις ζωές των αμάχων, περιορίζοντας τα χτυπήματα μόνο σε στρατιωτικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας όπλα ακριβείας.
«Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να προστατεύσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη στρατιωτική απειλή που θέτουν οι δυτικές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό λαό στη δική τους μάχη εναντίον της χώρας μας», είπε.
Δυστυχώς, είπε ο υπουργός Άμυνας, «η ουκρανική πλευρά έχει δείξει ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη συστημάτων πυροβολικού, βαρέων όπλων και όλμων μεγάλου διαμετρήματος κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σχολεία και νηπιαγωγεία».
Ο Σόιγκου ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη διεξαγωγή ενός «Πρώτου Διεθνούς Αντιφασιστικού Συνεδρίου» τον Αύγουστο, με στόχο να «ενώσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα ενάντια στην ιδεολογία του ναζισμού, του νεοναζισμού σε οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσής του στον σύγχρονο κόσμο».
Λαβρόφ: «Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι απαράδεκτα για τη Ρωσία»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη είναι απλώς απαράδεκτη για τη Μόσχα.
Στην παρούσα κατάσταση, υποστήριξε ο Λαβρόφ, «είναι σημαντικό να αποτραπεί ένας νέος γύρος της κούρσας εξοπλισμών» και είπε ότι η Ρωσία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να συμμετάσχουν σε ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.
«Είναι απαράδεκτο για εμάς το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης Μη Διάδοσης, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να υπάρχουν στο έδαφος ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών», είπε μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.
Ο Λαβρόφ επέκρινε επίσης την πρακτική των αποκαλούμενων «κοινών πυρηνικών αποστολών» που περιλαμβάνουν μη πυρηνικά μέλη του ΝΑΤΟ και οι οποίες είπε ότι περιλαμβάνουν σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας.
«Είναι πλέον καιρός τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αποσυναρμολογηθεί πλήρως η υποδομή στην Ευρώπη που σχετίζεται με αυτά», είπε.
Ο Λαβρόφ προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με την προμήθεια πυρηνικών όπλων δεν είναι απλώς ευσεβείς πόθοι, καθώς η Ουκρανία διαθέτει σοβιετικές πυρηνικές τεχνολογίες και συστήματα παράδοσης.
Επίσης, ο Λαβρόφ πρότεινε ότι οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να απόσχουν από τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε πρώην σοβιετικά κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.