Η επιχείρηση μερικής εκκένωσης του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη, με την αυτοκινητοπομπή που αναχώρησε από την ουκρανική πόλη η οποία πολιορκείται από τους Ρώσους, να είναι καθ ‘οδόν προς την πόλη Ζαπορίζιε.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η πομπή υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα και όπως τονίζουν, είναι δύσκολο να είναι συνεχώς όλοι μαζί και η μετακίνηση γίνεται με ίδια μέσα.
Η επιχείρηση εκκένωσης αφορά μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, του συνόλου των δημοσιογράφων που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν. Όπως είχαν ανακοινώσει ρωσικές δυνάμεις, ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη άνοιξε προς τα δυτικά.
Από τη Ζαπορίζιε και, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, η πομπή θα κινηθεί προς τα σύνορα με τη Μολδαβία. Εκεί θα βρίσκεται κλιμάκιο της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά.
https://youtu.be/5_XKDFF6Nc0
Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, παρέμεινε στο Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κωστελλένο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο εγχείρημα, εκφράζοντας την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.
Δεν είχε βενζίνη…
Συγκλονιστική είναι πάντως η μαρτυρία ενός 16χρονου Έλληνα πολίτη της Μαριούπολης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3 και εξήγησε πως επειδή δεν είχε βενζίνη δεν μπόρεσε με τη μητέρα του να συμμετάσχει στο κομβόι…
Παρέμβαση Πάιατ
Αναφορά στην ελληνική επιχείρηση έκανε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος για το ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση από τη Μαριούπολης μέρους Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για το ότι η Ελλάδα κρατάει τη διπλωματική της εκπροσώπηση.
Μάλιστα, ο Αμερικανός χαιρέτισε τους συνάδελφους του από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τον Πρέσβη, τον Πρόξενο που έχει παραμείνει στη Μαριούπολη και όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους που παρέμειναν στην πόλη «για να καταγράψουν τη βία που έχει σημειωθεί, συμπεριλαμβανομένου των ρωσικών εναέριων επιδρομών κοντά στο Σαρτανά».
Ο Πάιατ έκανε ειδική αναφορά στη Μαριούπολη, δηλώνοντας πως είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος για τα εκατοντάδες χρόνια της ελληνιστικής ταυτότητας που διαθέτει η πόλη».